Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reţeta de post: Pilaf cu ciuperci
Din reţetele culese de către doamna Smaranda Sburlan pentru zilele de post am ales pilaful cu ciuperci, cel care amestecă miresmele orientului cu gustul deosebit al ciupercilor din pădurile româneşti. Cantităţile necesare sunt: o jumătate de kilogram de ghebe, hribi sau chiar ciuperci de cultură, 2 cepe, 4-5 roşii mari, 2-3 ardei graşi, un pahar cu orez, 3 pahare cu apă, o ceaşcă de ulei, sare.
Modul de preparare: Se aleg ciupercile cele mai frumoase, foarte tinere şi proaspete. Se spală în apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Se înăbuşă în ulei împreună cu ceapa tăiată fin. Când acestea s-au aurit puţin se adaugă ardeii graşi tăiaţi rondele, apoi orezul spălat în câteva ape. Preferabil apă rece. Roşiile se decojesc, se taie felii mai mari şi se adaugă peste orez. După câteva minute turnaţi în vas 3 pahare de apă. Se potriveşte după gust cu sare şi piper. Se dă la cuptor la foc domol. Se lasă preparatul să fiarbă 30-35 de minute şi apoi se aduce la masă presărat cu pătrunjel şi mărar proaspăt tocat.