Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Supă de chimen şi praz cu măsline
Ingrediente:
- două linguri de chimen,
- doi morcovi,
- o rădăcină de pătrunjel,
- un păstârnac,
- un cartof,
- 100 ml de ulei,
- o lingură de făină,
- doi litri de apă,
- sare.
Zarzavatul curăţat se pune la fiert cu apă. Când este bine pătruns se strecoară zeama. În ulei încălzit se pune făina şi se adaugă chimenul uşor pisat. Se amestecă bine pe foc. Se adaugă două trei linguri de supă şi după ce clocoteşte se răstoarnă în oală. Se mai lasă la fiert 15-20 de minute la foc potrivit. Se adaugă sare şi se serveşte la masă cu crutoane de pâine prăjită.
Praz cu măsline
Ingrediente:
- două legături de praz,
- 100 de grame de măsline,
- o lingură de pastă de bulion,
- două sau trei felii de lămâie,
- o linguriţă de zahăr,
- 100 ml de ulei,
- sare.
Se curăţă şi se taie prazul (partea albă) în bucăţi de 5-6 centimetri lungime. Bucăţile se rumenesc în ulei. Se aşază apoi într-o cratiţă. Se adaugă măslinele opărite, feliile de lămâie, bulionul desfăcut cu puţină apă, sarea şi zahărul caramelizat. Se acoperă cu apă şi se fierbe până se înmoaie prazul.