Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Tratamente cu preparate din obligeană
Remediile pe bază de obligeană s-au dovedit deosebit de eficiente în combaterea durerilor stomacale, cu specificitate în gastrite, ulcer gastric şi duodenal, hiperaciditate, balonări, enterite, colite abdominale apărute pe fond de stres. Bune efecte s-au constatat şi în combaterea bolilor de ficat, pancreas, splină şi digestie dificilă, având rol în stimularea secreţiilor gastrice şi în mărirea poftei de mâncare.
În anotimpurile mai reci, obligeana este utilă în afecţiunile aparatului respirator, în caz de răceli, stări gripale cu febră, bronşite, astm bronşic, sinuzită, laringită, tuse, guturai şi răguşeală. Importante sunt şi efectele de fortifiere a sistemului nervos central, obligeana fiind recomandată în surmenajul intelectual, în tulburări de memorie, convalescenţă după boli grele şi pentru îndepărtarea crizelor de epilepsie şi schizofrenie, în rahitism şi stări de depresie psihică, anxietate, coşmaruri, melancolie, nevroze şi insomnii.
Prin tratamente externe, obligeana intervine favorabil în reglarea circulaţiei periferice a sângelui în caz de tromboze, varice, ulcere varicoase, răni. Ţinând cont de multiplele calităţi curative, această plantă este utilizată sub diverse forme:
Decoct dintr-o lingură de pulbere din rizomi uscaţi la 250 ml apă, se fierbe 2-3 minute, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se iau câte două linguri înainte de mesele principale, ca tonic gastric, în evitarea stărilor de vomă, enterocolite, nefrite şi stări gripale. Prin administrare de durată (câteva luni), constituie un remediu excelent contra cancerelor intestinale şi pulmonare.
Macerat la rece din două linguriţe de pulbere din rizomi la 400 ml apă; se lasă la macerat peste noapte, iar în dimineaţa următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se iau 6 linguri pe zi, câte o lingură înainte şi după cele trei mese, având acţiune directă asupra afecţiunilor aparatului digestiv.
Tinctură din 20 g pulbere de rizomi uscaţi la 100 ml alcool 400; se macerează 8 zile la temperatura camerei, cu agitare de două-trei ori pe zi, se strecoară în sticluţe bine închise şi se iau câte 30 picături în apă sau pe zahăr, înainte de mese (ca aperitiv) şi după mese (cu rol carminativ).
Tinctură complexă din 30 g rizomi uscaţi de obligeană, 20 fructe de chimion, 20 g fructe de fenicul, 20 g flori de muşeţel şi 20 g frunze de mentă la un litru alcool 400; se macerează 8 zile, se strecoară şi se beau 3-4 linguri pe zi având efecte carminative (elimină gazele abdominale) şi sedative în boli nervoase şi mentale (nevroze, insomnii, melancolie, amnezie, epilepsie, delir).
Vin aromat din 200 g rizomi uscaţi la un litru vin roşu; se macerează la rece 8 zile, se adaugă 150 g zahăr şi se bea câte un păhărel înainte de mese, având acţiune tonic-amară în stimularea poftei de mâncare şi ca sedativ şi antispastic.
Ulei de obligeană (200 g pulbere într-un litru de ulei vegetal) - se încălzeşte uşor şi se ia intern (câte cinci picături într-o linguriţă de zahăr), de trei ori pe zi, pentru probleme de indigestie şi balonări sau se fac frecţii în caz de alopecie.
Pulbere din rizomi uscaţi şi măcinaţi din care se ia câte un vârf de cuţit în gură, cu 15 minute înainte de mese, se ţine 3-5 minute, după care se înghite cu apă, având rol de pansament gastric şi de evitare a indigestiei şi balonărilor.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)