„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Sceneta Mironosițelor, interpretată de elevii din Cristian, județul Sibiu
Foișorul din curtea Academiei sătești „Învățător Ioan Dordea”, Centru social-educațional al Bisericii „Buna Vestire” din Cristian, județul Sibiu, a găzduit duminică, 12 mai, Sceneta Mironosițelor în interpretarea unui grup de elevi ai școlii din comună, îndrumat de profesorul de religie, Ion Chiș.
Credincioșii, prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie, au urmărit momentele emoționante despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Descriind semnificația și datarea istorică a acestui obicei, prof. Ion Chiș a precizat: „Femeile mironosițe sunt «martorii nemincinoși și cei dintâi ai Învierii lui Hristos». Ele sunt pomenite în Sfânta Scriptură ca fiind acele femei purtătoare de mir care, pline de curaj, au mers în zorii zilei de duminică să ungă cu mir trupul Domnului Hristos. Mironosițelor au fost mai multe, unele sunt pomenite în Sfânta Evanghelie, iar altele prin tradiție: Maria Magdalena, Salomeea, Ioana, Maria și Marta surorile lui Lazăr, Maria lui Cleopa, Suzana și Veronica (Luca 24, 10). Există mai multe variante de text pentru acest obicei, numit și «Viersul Mironositelor», iar unele au fost consemnate în scris pe la mijlocul secolului XIX și începutul secolului XX. În județul Sibiu, o variantă a acestui obicei a fost culeasă de către cunoscutul miniaturist și copist Picu Pătruț, fost cântăreț bisericesc la Biserica Mare din Săliște. El a fost practicat sporadic în mai multe sate din Mărginimea Sibiului, dar neîntrerupt s-a păstrat în satul Rod. Acest obicei se practică în localitatea Cristian începând cu anul 2011 de către elevii școlii, pregătiți de profesorul de religie. Putem afirma că s-a format o frumoasă tradiție ca acest obicei să fie prezentat în Duminică Mironosițelor, ziua femeii creștine”.
În „Anul omagial al satului românesc”, Sceneta Mironosițelor pune în valoare portul popular specific Mărginimii Sibiului și consolidează relația strânsă dintre Biserică, Școală și comunitate. La Biserică și Academie au fost prezenți și copiii de la grădinița din Cristian, în cadrul „Săptămânii Altfel”, prilej pentru cei mici de a pătrunde pe înțelesul lor în taina Sfintelor Paști și de a se bucura de dulciurile oferite de membre ale comitetului parohial. Una dintre educatoare, membră și a Comitetului de femei, Elena Cașir, fostă învățătoare, este păstrătoarea și organizatoarea de decenii a scenetelor specifice Sărbătorilor de iarnă din Biserică și comună.
„Mulțumim domnului profesor Ion Chiș, precum și elevilor participanți împreună cu părinții lor pentru nenumărate momente cu care au bucurat comunitatea Bisericii și comunei. Ne-am implicat de-a lungul timpului împreună cu profesorul de religie Ion Chiș în multe proiecte culturale care au avut ca scop promovarea tradițiilor românești, dar și conservarea patrimoniului cultural al Bisericii Ortodoxe și al satului românesc”, ne-a spus parohul Bisericii „Buna Vestire” din Cristian, Adrian Roman.
Parohia continuă proiectul Ansamblului popular „Plaiuri de munte” de câțiva ani, costumele populare purtate de fete și băieți la joc, aparținând tot Bisericii. Parohia a organizat ani la rând festivalul cultural din Cristian și a participat la diferite evenimente culturale sau festive unde ansamblul a câștigat aprecieri și premii.
Burse, sesiuni de formare, filantropie
Academia sătească „Învățător Ioan Dordea” și-a primit numele de la primul învățător cunoscut al românilor cristereni, de pe la 1850, românii aflându-se minoritari într-o comună săsească în Ardealul de dinainte de 1918. Parohia mai păstrează portretul învățătorului, însemnări și cărți care i-au aparținut. Înaintea zidirii academiei sătești, parohia oferea de câțiva ani burse de studiu celor mai buni elevi la învățătură din parohie prin ”Bursa Înv. Ioan Dordea”. Unul dintre bursieri este și cel mai bun elev sibian de la olimpiada de religie, faza județeană, Daniel Jurca, băiat de altar și care obține anul acesta mențiune la Olimpiada națională de Religie de la Oradea.
Inaugurarea oficială a Academiei este programată anul acesta, pe 15 septembrie. Lucrările de amenajare interioară continuă, un ajutor financiar important fiind ca în fiecare an cel oferit de Primăria Comunei Cristian. Anul trecut sesiunile de formare și dialog au debutat cu ziua dedicată Centenarului, când Academia a fost, pentru prima dată, neîncăpătoare, iar anul acesta sesiunile au cuprins teme educaționale și religioase la care sunt invitate grupuri țintă sau toate grupurile de persoane din comunitate.
Activitatea din cadrul Academiei sătești este complementară celei social-misionare, centrul dezvoltând numeroase acțiuni filantropice și social-educative de integrare socială și sprijin în parohie și în afară acesteia cu ajutorul fondurilor proprii, implicarea enoriașilor, a școlii, dar și cu susținerea financiară a unor societăți sau comunități din țară sau străinătate precum Aurora Group - Buzău, Together4Develoment din Los Angeles-California (SUA) sau Parohia Ortodoxă ”Sfântul Apostol Andrei” din Washington (SUA).