Tinerii licenţiaţi, care aparţin promoţiei 2013 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, şi care astăzi depun jurământul de credinţă înaintea lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat, au fost pregătiţi de dascălii lor de teologie în cei trei sau patru ani de studii universitare pentru a începe misiunea pe care Biserica le-o va încredinţa în slujirea, îndrumarea şi ajutorarea credincioşilor ei. Eforturile lor de a recepta cunoştinţele adânci de teologie, de a se forma duhovniceşte prin participarea la Sfânta Liturghie şi de a se pregăti din punct de vedere misionar şi pastoral au fost încununate prin susţinerea examenului de licenţă, care le conferă competenţe de teologie pastorală, teologie didactică, teologie asistenţă socială şi artă sacră, dar şi prin rugăciunea de mulţumire (TE DEUM) adusă împreună cu profesorii lor lui Dumnezeu pentru tot ajutorul primit de la El.
Integrarea cunoştinţelor teologice în formarea duhovnicească reprezintă o dovadă a capacităţii lor de a sesiza cât mai exact nevoile reale ale credincioşilor, exigenţele predării religiei sau ale lucrării de asistenţă social-filantropică a Bisericii, precum şi exigenţele restaurării şi conservării patrimoniului sacru românesc. Aşteptările Bisericii de la aceşti tineri teologi sunt mari şi multiple, deoarece lucrarea ei a devenit mai extinsă şi mai exigentă într-o societate marcată de secularism, individualism şi indiferentism religios. Se aşteaptă ca aceşti absolvenţi să fie purtători de speranţă acolo unde dezorientarea şi deznădejdea domină sufletul, purtători de bucurie acolo unde necazurile şi neajunsurile copleşesc existenţa zilnică. Dar, pentru a împlini acest deziderat nobil şi generos, tinerii teologi trebuie să ceară permanent ajutorul lui Dumnezeu şi sfatul celor care au mai multă experienţă în a traduce idealuri nobile în fapte concrete, care iau forma iubirii milostive şi vindecătoare a lui Hristos, împărtăşită oamenilor prin harul Duhului Sfânt.
Dorim ca promoţia 2013 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul să urmeze pilda Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena – promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii. Timpul prezent cere un apostolat pastoral, educaţional, cultural şi social-filantropic mai dinamic. Pretutindeni unde se desfăşoară slujirea eclezială: în biserică, în şcoală, în aşezăminte filantropice, culturale sau mass-media – este nevoie de zel misionar şi de hărnicie, de inteligenţă şi de perseverenţă, pentru a ajunge la bucuria conlucrării cu Dumnezeu şi cu sfinţii Lui, spre binele Bisericii şi mântuirea oamenilor. De aceea, vă îndemnăm, cu bucurie şi speranţă, să răspundeţi iubirii lui Hristos, Care v-a chemat să studiaţi teologia, pentru a fi slujitori şi misionari ai Bisericii Sale în lumea de azi.
Părintele profesor Dumitru Stăniloae, cel mai de seamă dascăl al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, să vă fie tuturor o dreaptă călăuză şi un model luminos în lucrarea sfântă pe care o împliniţi, deoarece prin întreaga sa operă el a reuşit să-L mărturisească pe Hristos Cel răstignit şi înviat, Care a descoperit oamenilor iubirea şi lumina eternă a Preasfintei Treimi ca fiind viitorul ultim al omenirii.
Felicităm conducerea Universităţii din Bucureşti, conducerea Facultăţii de Teologie Justinian Patriarhul, toate cadrele didactice, pe toţi licenţiaţii şi licenţiatele promoţiei 2013 şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să dăruiască tuturor har, pace, bucurie şi mult ajutor în lucrarea misionară pe care o împlineşte fiecare în Sfânta noastră Biserică Ortodoxă, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea oamenilor.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj adresat licenţiaţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, promoţia 2013, marţi, 25 iunie 2013.