46 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

Data: 18 Iulie 2022

În data de 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, Québec - Canada, Nadia Comăneci obținea prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Avea doar 14 ani și venea dintr-un oraș mic, Onești, județul Bacău, dintr-o țară aflată sub opresiunea comunismului. 

Nadia Comăneci a debutat într-un concurs național de gimnastică în 1970, apoi a fost antrenată de celebrii Béla și Márta Károlyi. Primul succes internațional major l-a avut la vârsta de 13 ani, când a câștigat trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia, în 1975. Un an mai târziu, la 14 ani, a devenit vedeta Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal, Québec. A fost, atunci, prima gimnastă care a obți­nut scorul perfect la olimpiadă - nota 10 de șapte ori -, dar a câștigat și trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint la echipă compus și una de bronz la sol.

În noaptea de 27/28 noiembrie 1989, a trecut ilegal granița româno-maghiară și a solicitat azil politic în Statele Unite, țară în care trăiește și în prezent. În 1999, a fost primul sportiv din lume invitat să țină un discurs la tribuna Organizației Națiunilor Unite.