80 de ani de la dispariţia lui Antoine de Saint-Exupéry

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 07 August 2024

Insula Corsica, situată la sud de Franţa, a comemorat, la 31 iulie, 80 de ani de la dispariţia lui Antoine de Saint-Exupéry, aviator şi scriitor, autorul „Micului Prinţ”, care a decolat de pe această insulă şi s-a prăbuşit apoi în mare în timpul unei misiuni de recunoaştere pentru Aliaţi, informează AFP.

„Avea capacitatea de a da savoare vieţii, de a face să strălucească gândirea şi viziunea sa de Om, referitor la umanitate şi la destin”, a declarat cu prilejul unei slujbe comemorative la biserica din Borgo cardinalul François-Xavier Bustillo.

La 31 iulie 1944, cu două săptămâni înainte de debarcarea în Provence, comandantul Antoine de Saint-Exupéry, 44 de ani, a decolat de pe aerodromul din Borgo la bordul unui avion Lock­heed P-38 Lightning într-o misiune de recunoaştere care presupunea survolarea departamentului Savoie, în Alpii francezi. „La 8:35, a decolat din Borgo într-o misiune din care nu se va mai întoarce niciodată”, a amintit prefectul departamentului Haute-Corse, Michel Prosic. Scriitorul-aviator a fost declarat în 1948 „mort pentru Franţa”, iar numele său a fost înscris în Panteon, pe lista scriitorilor căzuţi la datorie.

Dispariţia sa a rămas mult timp învăluită de mister. Abia în 1998, în largul coastelor Marsiliei, un pescar a descoperit în plasele sale o brăţară pe care era inscripţionat „Saint-Exupéry”. În 2003, fragmente din carlinga avionului au fost descoperite în aceeaşi regiune şi au fost identificate graţie numărului de serie al aparatului de zbor.

Legendă a aviaţiei civile şi militare, erou de război, Antoine de Saint-Exupéry este celebrat pentru romanele și poveştile sale, dar mai ales pentru capodopera sa, „Le Petit Prince”, scrisă în 1942, publicată în engleză în 1943, apoi postum în Franţa la Gallimard în 1946.