88 de ani de la premiera operei „Oedipe” a lui George Enescu

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 12 Martie 2024

În 13 martie se împlinesc 88 de ani de la premiera, la Opera Mare din Paris, a uneia dintre capodoperele enesciene, „Oedipe”, în regia lui Pierre Chéreau.

Spectacolul, sub bagheta dirijorului Philippe Gaubert, a fost transmis în țară de Radio România, iar lucrarea a fost interpretată ulterior și în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1937. Premiera în România a lucrării a avut loc abia în septembrie 1958, la finalul primei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”, la trei ani după ce compozitorul murise la Paris. Sub bagheta dirijorului Constantin Silvestri, montarea s-a realizat pe un libret în versiune românească, semnat de criticul muzical Emanoil Ciomac. Regia spectacolului a fost semnată de Jean Rânzescu.

Compusă de George Enescu între 1921 și 1931 și inspirată din tragedia „Oedip rege” a lui Sofocle, opera „Oedipe” i-a fost dedicată soției sale, Maria Rosetti-Tescanu. Conform historia.ro, în 1917, când Guvernul român a trimis tezaurul țării la Moscova, printre lăzi s-a numărat și una cu manuscrisele lui Enescu și toate schițele pentru „Oedipe”. Cu sprijin diplomatic francez, lada a fost descoperită și trimisă de la Moscova la Paris abia în 1924.