Activitatea proangajatorie la Centrul de zi „Colfasa“

Un articol de: Ilie Boată - 27 Ianuarie 2013

Persoanelor cu dizabilităţi din regiunea de sud-vest a ţării noastre le este oferită o nouă şansă de integrare socio-profesională. În cadrul unui nou centru de incluziune socială din municipiu, înfiinţat de Asociaţia „Colfasa“, mai mulţi creştini aflaţi în suferinţă primesc ajutor şi alinare sufletească.

Potrivit unui studiu re­­cent, în Ro­mâ­nia, doar 12,7% din per­soa­­nele cu diza­bi­li­tăţi au capacitatea de a mun­ci, prin­cipala dificultate fi­ind de­pla­­sarea la locul de mun­că şi îna­­poi. Deşi asimila­rea în me­diul profesional a per­soanelor cu handicap este sti­pulată prin le­ge (448/2006), pa­tronii cu mai mult de 50 de an­gajaţi fiind o­bli­gaţi să inte­gre­ze în colectiv per­soane cu di­zabilităţi în procent minim de 4%, izbânda de an­gajare es­te foarte slabă. În a­cest context, din dorinţa de a-i a­­juta pe cei în suferinţă, Aso­cia­ţia „Col­fasa“ a înfiinţat mai mul­te cen­tre de incluziune so­ci­a­­lă, prin­tre care unul şi în Cra­io­va. Prin intermediul acestu­ia, per­soanele cu dizabilităţi au spe­­ranţa unei şanse mai mari de integrare pe piaţa muncii da­­torită serviciilor oferite.

Informare şi consiliere în perspectiva unei viitoare angajări

Printre criteriile de eligi­b­i­li­­ta­­­te care trebuie întrunite de că­­tre persoanele cu diza­bi­li­tăţi pen­­tru a beneficia de ser­vi­­ciile cen­­trului se numără: vâr­sta pes­te 18 ani, domiciliul în re­gi­u­nea de sud-vest a ţă­rii, de­ţi­ne­rea u­nui certificat va­­labil de în­ca­dra­re în grad de han­dicap; per­soana cu diza­bi­li­tăţi să se afle în cău­ta­rea unui loc de mun­că.

Sediul se află în centrul o­ra­­­şu­lui, în aproprierea in­sti­tu­­ţi­i­lor abilitate în domeniu. Sco­pul Cen­trului de Inclu­zi­u­ne So­ci­a­lă Craiova este acela de fur­ni­za­re de servicii sociale in­tegra­te persoanelor cu diza­bi­lităţi din regiunea sud-vest a Olte­ni­ei, în vederea inte­gră­rii pe pia­ţa muncii. Pentru a­tin­gerea a­ces­­tui scop, în ca­drul centrului func­­ţionează e­chi­pe mixte de a­sis­­tenţi sociali spe­cializaţi pe pro­­cesul de me­di­ere pe piaţa mun­­cii, dar şi psi­hologi care vin în întâmpi­na­rea beneficiarilor cu servicii in­tegrate complexe şi indivi­du­­ale, precum: infor­ma­­­re şi con­­siliere, mediere pe ­pia­­ţa mun­cii (prospectarea lo­cu­rilor de muncă vacante şi a cursu­ri­lor de formare profesio­na­­lă), con­s­iliere individuală şi fa­­mi­li­a­lă, grupuri de suport pen­tru dez­voltarea abilităţilor ne­­ce­sa­re la angajare şi cursuri de for­mare profesională.

90 de persoane dizabile integrate periodic în câmpul muncii

Spaţiul în care se desfăşoară ac­­tivităţile de integrare dispu­ne de mai multe camere desti­na­­te con­­silierii/lucrului indivi­du­al sau colectiv cu beneficiarii şi bi­ro­uri de unde angajaţii pot pre­lu­­­cra datele obţinute. În în­trea­ga activitate des­fă­şu­ra­tă, membrii ONG-ului au în ve­de­re ur­mă­­toarele repere: facili­ta­rea ac­ce­­­sului la ocuparea u­nui loc de mun­­că pentru un nu­măr de mi­ni­­mum 90 de persoa­ne cu diza­bi­­lităţi, includerea per­soanelor din grupul-ţintă în pro­grame de for­­mare profesio­na­lă, modifica­rea atitudinii an­ga­­jaţilor şi a an­­gajatorilor în ce­ea ce priveşte in­­­te­­grarea per­soa­­nelor cu diza­bi­­­li­tăţi, imple­men­­tarea mă­su­ri­lor de acom­pa­­niere în vederea iden­­ti­­ficării şi menţinerii unui loc de muncă pen­tru persoanele cu di­za­bi­li­tăţi, facilitarea parti­ci­pării la pro­grame de formare pen­tru dez­­voltarea com­pe­ten­ţe­lor şi ca­­li­ficărilor de bază pentru per­soa­nele cu dizabilităţi.

Centrul de Incluziune So­ci­a­lă din Craiova oferă, de asemenea, posibilitatea beneficiarilor de a participa la cursuri de cali­fi­care în funcţie de nevoile pie­ţei muncii. Serviciile oferite sunt monitorizarea şi evalua­rea nevoilor, consiliere psiholo­gi­că şi orientare profesională, pre­gătire în vederea obţinerii u­nui loc de muncă (redactare CV, elemente de legislaţie a mun­cii etc.). Între obiectivele ONG-ului se încadrează şi mo­ni­torizarea postangajatorie a be­neficiarilor. Astfel, pe o peri­oa­dă de două luni, membrii cen­trului supraveghează atent ac­tivitatea fostului beneficiar, a­jutându-l la nevoie pentru a fa­ce faţă condiţiilor oferite de no­ul loc de muncă.