La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Duminica a 30‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș.
După citirea pasajului evanghelic duminical, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat de ce tânărul dregător menționat în fragmentul scripturistic L‑a numit pe Mântuitorul „Bunule Învățător”.
„Exprimarea acestui tânăr, care I se adresează lui Iisus cu cuvintele «Bunule Învățător», este unică. Nici Iisus și nici un alt învățător de Lege nu este bun pentru că în învățătura mozaică bunătatea era un atribut exclusiv al lui Dumnezeu Cel Bun și Milostiv. Dumnezeu era bunătatea prin excelență și izvorul oricărei bunătăți. Învățătura lui Dumnezeu, Legea, era și ea, de asemenea, bună. De aceea, tânărul acesta se adresează atât de frumos. Probabil că pentru viața lui virtuoasă încă din copilărie Dumnezeu i‑a dat o percepție a lucrurilor duhovnicești. De aceea, el simte că Învățătorul înaintea Căruia a îngenuncheat, cerându‑I lămuriri sau sfaturi cu privire la moștenirea vieții de veci, este Fiul lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care el folosește atributul acesta, pe care îl acordau doar lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.