„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din București miercuri, 25 decembrie 2024. Credincioșii sosiți pentru a se împărtăși din bogatele daruri duhovnicești ale acestei slăvite sărbători s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Duminica a 30‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș.
După citirea pasajului evanghelic duminical, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat de ce tânărul dregător menționat în fragmentul scripturistic L‑a numit pe Mântuitorul „Bunule Învățător”.
„Exprimarea acestui tânăr, care I se adresează lui Iisus cu cuvintele «Bunule Învățător», este unică. Nici Iisus și nici un alt învățător de Lege nu este bun pentru că în învățătura mozaică bunătatea era un atribut exclusiv al lui Dumnezeu Cel Bun și Milostiv. Dumnezeu era bunătatea prin excelență și izvorul oricărei bunătăți. Învățătura lui Dumnezeu, Legea, era și ea, de asemenea, bună. De aceea, tânărul acesta se adresează atât de frumos. Probabil că pentru viața lui virtuoasă încă din copilărie Dumnezeu i‑a dat o percepție a lucrurilor duhovnicești. De aceea, el simte că Învățătorul înaintea Căruia a îngenuncheat, cerându‑I lămuriri sau sfaturi cu privire la moștenirea vieții de veci, este Fiul lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care el folosește atributul acesta, pe care îl acordau doar lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.