Alimentația bazată pe carne, risc de cancer

Data: 30 Octombrie 2015

La începutul acestei săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut public un raport prin care avertizează asupra potențialului cancerigen pe care îl prezintă regimul monoalimentar bazat pe carne, în special carnea roșie și cea procesată mecanic.
Anunțul OMS vine pe fondul a numeroase avertismente lansate în ultimii ani cu privire la creșterea incidenței cancerelor, în special a celor digestive și colorectale, printre cauze fiind inclus și consumul de mezeluri și carne procesată mecanic. Noul raport a fost realizat de 22 de experți din zece țări diferite ai Agenției internaționale pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS. IARC este un organism de cercetare care evaluează datele disponibile în ceea ce privește cauzele îmbolnăvirilor de cancer, dar care nu are rolul de a formula recomandări sanitare.
În raportul publicat marți, specialiștii IARC au evaluat peste 800 de studii epidemiologice cu privire la apariția cancerului, parte dintre aceste studii referindu-se la consumul de carne roșie, iar o altă parte la consumul de carne procesată mecanic. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul OMS, fiecare porție de 50 de grame de carne procesată mecanic consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%. La fel, riscul de a dezvolta acest tip de cancer poate crește cu 17% în cazul persoanelor care consumă în fiecare zi câte o porție de 100 de grame de carne roșie.
În concluziile raportului sunt formulate, în funcție de studiile evaluate, două categorii de risc în dezvoltarea unei forme de cancer. Carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă, este plasată în grupa 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel. Carnea roșie, respectiv carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, clasificată drept „carcinogen probabil”, IARC menționând că există „dovezi limitate” că aceasta poate provoca afecțiuni oncologice. „Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, specialist IARC, citat de Agerpres.
Altfel spus, organismul OMS avertizează că aceste produse (atât carnea roșie, cât și carnea procesată mecanic) sunt indicate în grupele de risc pentru diverse tipuri de cancer (digestiv, colorectal, de prostată sau pancreas), atâta timp cât în regimul alimentar zilnic consumul este abuziv. Riscul crește cu atât mai mult cu cât dieta este de tip monoalimentar, bazat în special pe carne, mai spun cei de la OMS. Statisticile Asociației Române a Cărnii arată că în ultimii cinci ani, în România, consumul de carne și produse din carne a scăzut cu circa 25% și că în prezent se înregistrează o creștere a consumului de carne de curcan.