Nevralgia intercostală și infarctul miocardic pot avea simptome asemănătoare, mai ales în fazele de debut ale bolii, şi anume dureri în zona coastelor. Invitați la o emisiune cu profil medical, Ștefan Busnatu,
Greșeala care compromite eficiența antibioticelor
Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba medicamentele sau să dezvoltăm rezistență la antibiotice, atrag atenţia medicii.
Durata optimă a oricărui tratament este cea recomandată de specialist, în funcție de tipul infecției și, în nici un caz, nu trebuie să întrerupem tratamentul dacă începem să ne simţim mai bine. Există persoane care, în mod greșit, dacă observă o ameliorare a simptomelor renunță să mai ia antibioticul sau întrerup temporar administrarea lui, pe motiv că urmează să participe la vreun eveniment la care se servește și alcool.
Medicul este singurul care stabilește durata optimă de tratament cu antibiotic, în nici un caz pacientul, a subliniat într-un interviu pentru DCmedical prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, care este și secretar general al Societății Române de Rinologie. Pe lângă faptul că întreruperea tratamentului poate întârzia vindecarea, nerespectarea prescripției medicale poate duce la o creștere semnificativă a cazurilor de rezistență bacteriană, un fenomen devenit alarmant la nivel european, a subliniat medicul Codruț Sarafoleanu.
De asemenea, este important ca pacienții să nu insiste să primească antibiotice pentru afecțiuni virale, cum ar fi răceala sau gripa, deoarece antibioticele nu sunt eficiente în astfel de cazuri și doar contribuie la dezvoltarea rezistenței bacteriene. (I. N.)