Alimente de evitat când avem indigestie

Data: 25 Septembrie 2007

Dacă vă confruntaţi cu stările de disconfort digestiv sau diaree trebuie să eliminaţi din alimentaţie câteva alimente, până când simptomele scad în intensitate:

- cafeina: stimulează sistemul gastrointestinal, conducând chiar şi în cazul persoanelor sănătoase la contracţii ale musculaturii stomacului şi intestinului. Ba mai mult, are şi efect diuretic, ceea ce vă poate înrăutăţi situaţia; - fibrele insolubile: fructele şi legumele în stare crudă, seminţele şi nucile/alunele stimulează sistemul digestiv. Pe de altă parte, fibrele solubile, precum pastele, orezul, cartofii copţi şi fulgii de ovăz, pot calma stomacul; - alcoolul: irită sistemul gastrointestinal şi deshidratează organismul; - grăsimile: o cantitate mare de grăsimi poate conduce la steatoree (prezenţa unei cantităţi anormale de grăsimi în fecale), o afecţiune destul de dureroasă. De asemenea, grăsimile stimulează activitatea peristaltică digestivă şi determină mişcări intestinale neregulate; - băuturile carbogazoase: bulele înţepătoare de bioxid de carbon pe care le găsim în aceste băuturi pot cauza gaze în stomac şi intestine. Această senzaţie de balonare mai poate fi provocată şi de câteva alimente: ceapă, usturoi, fasole boabe, broccoli şi conopidă; - carnea roşie: este sursă de vitamina B12 şi alte substanţe nutritive, însă este greu digerabilă. Este indicat să consumaţi carne de pui şi peşte, mult mai uşor digerate; - grăsimile şi îndulcitorii artificiali: produsele care conţin îndulcitori artificiali ( sorbitol, manitol, sucraloza) pot conduce la diaree şi flatulenţă, chiar şi în cazul persoanelor cu un sistem digestiv sănătos; - produsele lactate: acest avertisment este valabil doar pentru persoanele care nu tolerează lactoza şi care trebuie să evite aceste produse, deoarece accentuează simptomele de durere şi flatulenţă. O variantă adoptată de unele persoane constă în administrarea suplimentelor cu enzime, care ajută la digestia lactozei. În alte condiţii, produsele lactate constituie o importantă sursă de proteine şi calciu şi merită să le păstraţi în regimul alimentar. (sursa: www.topsanatate.ro)