Beneficiile inegalabile ale cătinei albe
Cătina albă este considerată, în prezent, una dintre cele mai valoroase specii de arbuşti fructiferi din flora spontană. În diferite zone, este cunoscută sub diverse denumiri: cătina de râu, cătina ghimpoasă, cătina albastră, iar în bazinul Buzăului poartă numele de „fructul Maicii Domnului”.
Fructele de cătină au un conţinut foarte ridicat de polivitamine naturale. Acestea conțin, concomitent, cantităţi mari atât de vitamine hidrosolubile (C, complexul B, H, P, PP), cât şi de vitamine liposolubile (A, E, D, K, F). Între vitaminele hidrosolubile cea mai importantă este vitamina C, aflată în cantităţi foarte mari, întrecând toate speciile de fructe indigene, de peste zece ori mai mult decât în coacăzele negre sau în citrice.
Printre efectele terapeutice ale vitaminei C sunt de menţionat stimularea sistemului imunitar şi creşterea rezistenţei organismului faţă de bolile infecto-contagioase. În plus, participă la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiraţiei celulare şi în regenerarea ţesuturilor.
Vitamina B1 (tiamina) stimulează funcţiile întregului sistem nervos central, inclusiv ale memoriei.
Vitamina B2 (riboflavina) are rol important în fixarea fierului în hemoglobină, în biosinteza proteinelor la persoanele anemice şi în degradarea grăsimilor la persoanele obeze.
Vitamina B5 (acidul pantotenic) menţine buna funcţionare a glandelor suprarenale şi stimulează creşterea şi pigmentarea părului.
Vitamina B8 (colina) împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arterelor, elimină substanţele toxice din organism, scade conţinutul lipidelor din ficat şi îmbunătăţeşte memoria.
Vitamina B12 (cianobalamina) participă la formarea globulelor roşii, cu efect direct la persoane cu anemie accentuată şi leucemie, precum şi la menţinerea funcţiilor normale ale sistemului nervos central.
Vitamina H (biotina) stimulează funcţiile pielii şi împiedică procesul de cădere a părului. Vitamina PP participă la procesele de oxidoreducere, în biosinteza unor hormoni naturali şi în reducerea colesterolului şi a lipidelor.
Dintre vitaminele liposolubile cea mai importantă este vitamina E (tocoferolul), aflată în cantităţi de peste 200 mg la 100 g fructe, mai mult decât la orice specie pomicolă.
În afară de vitamine, uleiul din fructele de cătină conţine o cantitate foarte mare de carotenoizi. Beta-carotenul, similar cu provitamina A, există într-o cantitate de zece ori mai mare decât în morcov. Acesta are proprietăţi anticancerigene, antioxidante şi imunostimulatoare, de încetinire a procesului de îmbătrânire, precum şi de creştere a rezistenţei sistemului nervos la copii şi vârstnici.
Un alt component valoros din grupa carotenoizilor existenţi în uleiul de cătină este licopenul, cu efecte antioxidante şi antitumorale care îi conferă acţiuni recunoscute în prevenirea cancerelor (mamar, uretal, prostatic şi cervical), în frânarea inflamaţiilor prostatei şi în reducerea colesterolului ridicat.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)