Binecuvântarea lucrărilor realizate la o parohie prahoveană
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, s-a aflat duminică, 27 noiembrie, în mijlocul credincioşilor Parohiei Popeşti 1 din comuna prahoveană Brazi, Protopopiatul Ploieşti Sud, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat şi lucrările realizate la capela din vecinătatea bisericii, restaurată şi înfrumuseţată, precum şi la noua casă parohială.
Ziua de bucurie pentru credincioşii din satul Popeşti, județul Prahova, a început cu slujba de binecuvântare cu agheasmă şi untdelemn sfinţit a capelei cu hramul „Sfântul Lazăr’’ din vecinătatea bisericii parohiale, precum şi a unei troiţe.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte: părintele Mihăiţă Stroe, protopop al Protoieriei Ploieşti Sud; părintele paroh Dragoş Marian Florea; părintele Neculae Andreescu, precum şi alţi slujitori de la parohii învecinate.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, explicând că îndemnul Mântuitorului adresat dregătorului bogat reprezintă o temă de meditaţie pentru fiecare dintre noi. „Tânărul bogat din Evanghelie dorea să moştenească Împărăţia lui Dumnezeu. Acesta era un tânăr virtuos, întrucât Mântuitorul l-a privit cu drag, aşa cum ne spune Sfântul Evanghelist Marcu. Evanghelia ne arată că, după ce Mântuitorul i-a spus să vândă averea şi să împartă totul săracilor, tânărul a plecat întristat. Îl judecăm poate pentru că nu a răspuns îndată unei chemări adresate de Fiul lui Dumnezeu. Tradiţia Bisericii consemnată în unele scrieri ne oferă şi alte două variante, anume că după un timp acest tânăr s-a întors la Mântuitorul şi L-a urmat, devenind şi el ucenic. O altă tradiţie ierusalimiteană ne spune că, atunci când a fost dărâmat Templul din Ierusalim, cu aproape 40 de ani mai târziu de la această întâmplare, un bătrân le-a spus tuturor că aceasta este plata neascultării lui faţă de Fiul lui Dumnezeu pe care L-a refuzat, iar toată avuţia lui a fost trecută prin foc şi prin sabie. Aşa se întâmplă cu cei care nu se îmbogăţesc în Dumnezeu. Evanghelia aceasta este o adevărată temă de meditaţie pentru fiecare dintre noi. Nimeni dintre noi nu va pleca cu bogăţia lui din această lume. Va lua, însă, ceea ce a trimis din vreme în ceruri. Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să medităm la lucrurile cu adevărat importante”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Daniel-Valentin Rândaşu, pe seama parohiei prahovene Proviţa de Sus, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Protoieria Câmpina, localitatea Proviţa de Sus.
La final, donatorii şi binefăcătorii care au ajutat la realizarea lucrărilor efectuate la Parohia Popeşti 1 au primit distincţii din partea Patriarhului României. Părintele paroh Dragoş Marian Florea a primit rangul de iconom. De asemenea, Ordinul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, Noul Hozevit” pentru mireni a fost oferit lui Radu Leonaş, primarul comunei Brazi; diploma omagială 2022 - Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, cu medalie, a fost oferită lui Dragoş Ioniţă, iar Consiliul parohial şi Comitetul parohial au primit diploma de onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
Sfânta Liturghie a fost urmată de rânduiala binecuvântării casei parohiale.
Biserica Parohiei Popeşti 1, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost zidită în anul 1835, iar în anul 2017 a fost resfinţită.