Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Biserica Parohiei Popeşti I a fost resfinţită
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfinţit duminică, 14 mai 2017, biserica Parohiei Popeşti I, din comuna Brazi, Protopopiatul Ploieşti Sud. Locaşul de rugăciune cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost zidit în anul 1835, iar începând cu anul 2007, la această biserică, prin purtarea de grijă a pr. paroh Neculae Andreescu, au fost realizate ample lucrări de consolidare şi restaurare, aceasta fiind repictată şi împodobită cu mobilier nou din lemn sculptat.
Credincioşi din comuna Brazi, dar şi din Ploieşti şi împrejurimile acestuia, au participat în Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), la slujba de resfinţire şi la Sfânta Liturghie, oficiate la Parohia Popeşti I, Protopopiatul Ploieşti Sud, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cuvântul de învăţătură rostit după slujba de sfinţire, Preasfinţia Sa a evidenţiat importanţa Sfântului Altar în mijlocul unei comunităţi creştine. „Din Evangheliile pe care le-am ascultat la slujba de sfinţire, am înţeles că Templul din Ierusalim, al Vechiului Testament, a fost desăvârşit prin lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos, Care a întemeiat Biserica în chip nevăzut, pe Crucea Golgotei, pe care a fost răstignit, şi Care a întemeiat-o în chip văzut, la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, când s-au botezat peste 5.000 de bărbaţi (...). Astăzi, la resfinţirea Altarului, am reaşezat din nou moaşte de martiri, pentru că, încă de la începutul Bisericii, cele dintâi locaşuri de cult au fost înălţate pe mormintele martirilor. Biserica s-a întemeiat pe jertfa Mântuitorului Iisus Hristos şi traversează istoria prin jertfele credincioşilor ei, care, în vremuri de persecuţie, pun mai presus de propria viaţă credinţa în Dumnezeu şi mântuirea sufletului, pentru dobândirea vieţii veşnice din Împărăţia Cerurilor. De aceea, în fiecare Altar Sfânt se aşază moaştele sfinţilor martiri, pentru a arăta în felul acesta continuitatea istoriei Bisericii, de la jertfa supremă, sângeroasă, a Mântuitorului Hristos, până la jertfele creştinilor, chiar şi în vremea noastră”, a subliniat PS Episcop Varlaam Ploieşteanul.
„Corabia care ne duce la limanul cel liniştit al vieţii veşnice”
În continuare, ierarhul a explicat faptul că slujba de sfinţire a bisericii este un eveniment deosebit pentru orice parohie, din punctul de vedere al vieţii duhovniceşti. „În acest sfânt locaş, construit în a doua jumătate a secolului al 19-lea, s-au rugat, şi-au găsit pacea, şi-au mântuit sufletele atâtea generaţii de atunci şi până acum. Iată că generaţia dumneavoastră s-a învrednicit ca să înnoiască, să consolideze şi să înfrumuseţeze această ctitorie, şi atunci când veţi veni aici, în sărbători şi în duminici, vă veţi simţi cu adevărat ca în Cerul lui Dumnezeu, după cum spune o rugăciune din Postul Mare: «în Biserica slavei tale stând, în Cer a sta ni se pare, Născătoare de Dumnezeu». Nu există în lume alt stâlp, altă temelie a adevărului, decât Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Într-o vreme în care sufletele noastre, vieţile noastre, sunt tulburate de atâtea încercări, de atâtea filosofii, de atâtea certuri din societate, de atâta dezbinare, de atâta ură pe care o întâlnim la tot pasul, Biserica lui Hristos rămâne pentru noi corabia care ne poate salva de pe valurile înfricoşătoare ale mării acestei lumi, ducându-ne la limanul cel liniştit al vieţii veşnice”, a spus Preasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oferit din partea Patriarhului României mai multe diplome şi distincţii persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor de consolidare şi înfrumuseţare de la sfântul locaş. Astfel, ierarhul l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. paroh Neculae Andreescu, de la Parohia Popeşti I, Protopopiatul Ploieşti Sud. De asemenea, Preasfinţia Sa a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni domnului Radu Leonaş, primarul comunei Brazi; viceprimarului Georgel Stan, domnului Ilie Radu şi domnului Nicolae Ivan pentru sprijinul financiar acordat bisericii. Diploma omagială „Justinian Patriarhul” a fost oferită ing. Aurelian Nicolae, care a elaborat proiectul de consolidare a bisericii, iar Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost oferită epitropului Gheorghe Mihai, precum şi Consiliului parohial al Parohiei Popeşti I. Totodată, Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită Comitetului parohial şi doamnelor Maria Stan şi Mioara Stan. La rândul său, primarul comunei Brazi, Radu Leonaş, prin hotărârea Consiliului local, a oferit pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului suma de 50.000 de lei.
La Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a Parohiei Popeşti I, lucrările au fost demarate începând cu anul 2007. În anul 2010, locaşul de cult a fost repictat, biserica fiind dotată cu mobilier nou, din lemn sculptat. De asemenea, a fost schimbată catapeteasma şi au fost amenajate clopotniţa şi curtea interioară.