Bucuria Învierii la Centrul „Sfânta Ana” din Teiuș
Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, sunt prăznuite, după putință, și în centrele de îngrijire a vârstnicilor. La Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din orașul Teiuș, județul Alba, personalul și preoții de la Mănăstirea Dumbrava, alături de Arhiepiscopia Alba Iuliei, s-au ostenit să-i pregătească pe vârstnici așa cum se cuvine pentru Noaptea Învierii.
La Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din orașul Teiuș, județul Alba, locuiesc 13 bătrâni. Centrul a devenit noua lor casă și noua lor familie. Mulți dintre ei sunt bolnavi, greu deplasabili, cu tot felul de neputințe. Unii dintre ei sunt încă în putere. Toți, însă, au nevoie de îngrijire, hrană, asistență și, cel mai important lucru, de grija personalului care ostenește zi de zi în acest așezământ pentru a le face viața mai bună și a-i face să se simtă ca într-o familie.
Când am ajuns la centrul din Teiuș, vârstnicii primeau masa de prânz și s-au bucurat să vadă oaspeți. Emoționant pentru orice vizitator este să-i vadă pe vârstnicii de aici cum arată atât de multă credință în orice moment al zilei. Rugăciunile sunt rostite înainte și după masă, așa cum am văzut la prânzul din ziua în care i-am vizitat, dar și în celelalte momente ale zilei. Pentru vârstnicii de la Teiuș este o bucurie imensă ori de câte ori cineva îi vizitează și stă de vorbă cu ei. De altfel, în perioada prepascală vizitele la Centrul „Sfânta Ana” s-au înmulțit, pentru că tineri din oraș sau oameni cu suflet mare au dorit să-i vadă, să stea de vorbă cu ei și să le arate că le pasă de soarta lor. În aceeași perioadă, vârstnicii de la Centrul „Sfânta Ana” au primit vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care i-a încurajat și le-a oferit daruri.
„În fiecare an înainte de Paști primim vizita grupurilor de elevi de la școlile din oraș sau de la diferite organizații. Ei vin să aducă tot felul de daruri vârstnicilor noștri, să stea de vorbă cu ei, să le cânte sau să le recite poezii și toate astea le aduc bucurie în suflete. Bunicii noștri se bucură de orice dar, de orice atenție venită din partea vizitatorilor, dar mai ales că au cu cine să mai povestească”, ne-a spus administratorul Centrului „Sfânta Ana” din Teiuș, doamna Emilia Costan.
Bucurii de Paști
Pregătirile pentru Sfintele Paști de la Centrul „Sfânta Ana” i-au implicat și pe vârstnicii care nu sunt imobilizați la pat sau care se pot deplasa măcar în căruciorul cu rotile. Cei care încă mai pot desfășura activități fizice au ajutat personalul la curățenia din curtea generoasă a centrului, la plantatul sau udatul florilor, atât cât le-au permis puterile fizice. Astfel de activități îi fac să se simtă utili, să creadă în puterile lor și în rostul lor pe acest pământ.
„În special bărbații ne-au mai ajutat, pentru că astfel de activități le fac bine, le oferă o stare bună interioară și fizică. Pentru Paști am pregătit și masa festivă pentru că trebuie să simtă și ei că este o mare sărbătoare. În fiecare an pregătim o masă festivă la marile sărbători”, ne-a mai spus doamna Emilia Costan.
Rugăciune și mișcare
Cea mai importantă pregătire pentru Sfintele Paști la centrul din Teiuș a fost cea duhovnicească. Vârstnicii s-au spovedit și împărtășit pentru a se pregăti sufletește așa cum se cade și să simtă bucuria spirituală din Noaptea Învierii. Spoveditul și împărtășitul în ultima săptămână a Postului Mare au devenit regulă pentru bătrânii de la Centrul „Sfânta Ana”. Un preot slujitor la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dumbrava, județul Alba, vine mereu înainte de marile sărbători pentru a-i spovedi și împărtăși. Legătura spirituală între vârstnicii de aici și slujitorii de la Mănăstirea Dumbrava este puternică, mai ales că instituția se află sub îndrumarea și atenta grijă a așezământului monahal. Și din acest motiv, centrul de la Teiuș este nu doar casă pentru vârstnici, ci și locul lor de rugăciune în fiecare zi. Așa cum ne-a spus doamna Emilia Costan, rugăciunile fac parte din programul zilnic de activități și le oferă vârstnicilor o stare de bine așa cum puține îndeletniciri pot să le aducă. Am putea spune că rugăciunea și mișcarea sunt cele două componente esențiale din programul zilnic de îngrijire și de activități ale vârstnicilor, două elemente foarte importante care contribuie considerabil la însănătoșire și la starea lor de bine. Din nefericire, există vârstnici la centrul din Teiuș care nu pot face prea multă mișcare. Pentru ei, rugăciunea rămâne singura alinare, singurul lucru care le aduce liniște în suflete și nădejde în ajutorul ceresc.
„Îi vedem pe oameni foarte mulțumiți și împliniți”
Centrul „Sfânta Ana” a fost înființat în anul 2011 pentru a ajuta vârstnicii din Teiuș rămași singuri, neputincioși şi bolnavi să primească ajutorul de care au nevoie, ocrotire, îngrijire și atenție din partea comunității. Aflat în rețeaua socială a Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba”, centrul este sub coordonarea arhimandritului Vasile Crișan, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” de la Dumbrava, județul Alba. Părintele Vasile ne-a povestit cum a fost înființat acest așezământ de la Teiuș.
„Nişte oameni buni din Olanda au investit și au ridicat clădirea aceasta foarte frumoasă, dar nu avea cine să o pună în folosință. Văzând activitatea filantropică de la mănăstirea noastră, începută acum 20 de ani, aceştia și-au dorit să ne ocupăm noi de centrul de la Teiuș. Acum aceştia nu mai au nici o implicare financiară, dar au construit clădirea care este foarte bine pusă la punct. Degeaba însă ai dotările necesare, dacă nu ești preocupat de binele vârstnicilor. La noi avem marea bucurie să vedem că sunt vârstnici care vin foarte bolnavi, unii abia mai merg, alții vin imobilizați la pat, dar în scurt timp se vede schimbarea în bine, pentru că există un climat adecvat persoanelor vârstnice și o bună îngrijire. Suntem în parteneriat cu Primăria Teiuș, care ne oferă un ajutor lunar pentru fiecare beneficiar, iar condiția pusă a fost ca prioritate să aibă vârstnicii din oraș. Zilnic se face rugăciune cu ei, pe lângă toate activitățile specifice și toate îi readuc la o nouă viață. Bucuria cea mai mare este că îi vedem pe oameni foarte mulțumiți și împliniți, mai ales că le cerem mereu îngrijitorilor să le vorbească frumos și să se ocupe de ei cu multă atenție”, ne-a spus arhimandritul Vasile Crișan.
Am plecat de la Centrul „Sfânta Ana” din Teiuș cu bucuria că vârstnicii de aici și-au găsit o nouă familie, sunt bine îngrijiți, iar personalul are grijă inclusiv de nevoile lor sufletești, prin programul zilnic de rugăciune și prin asistența religioasă periodică. Ne-am bucurat să vedem că sărbătoresc Sfintele Paști așa cum toți o facem în familiile noastre. Acestea ne-au alinat tristețea provocată de gândul că familiile, copiii sau rudele i-au părăsit, sunt departe de ei și poate le pasă prea puțin de părinții sau bunicii lor.