Când devine durerea de spate o urgență

Data: 04 Martie 2022

Efectele pandemiei se văd nu doar în numărul celor care se infectează cu noul coronavirus, ci și în numărul tot mai mare al oamenilor care se plâng de dureri de spate, care nu trebuie neglijate, pentru că în timp pot duce la complicații, inclusiv la deficit motor.

Cum munca de acasă a devenit ceva obișnuit în perioada de pandemie, oamenii au fost nevoiți să ducă o viață mai sedentară și să petreacă mai mult timp pe scaun sau canapea, în poziții fixe, vicioase, care pot să pară confortabile, dar care nu sunt deloc benefice pentru sănătatea coloanei vertebrale. Netratate, durerile de spate se pot agrava, existând posibilitatea să apară tulburări neurodegenerative. 

În funcție de localizarea durerilor de spate, cele mai frecvente diagnostice sunt hernia de disc, cervicalgia, dorso-lombargia și lombo-sciatalgia, a explicat, într-un interviu pentru Mediafax, medicul de recuperare Andra Pintilie. Primele simptome a căror apariție ar trebui să ne îngrijoreze sunt durerile de spate în timpul nopții, care îl fac pe pacient să se trezească din somn, sau durerile care apar dimineața și care iradiază în mână sau în picior, cu amorțeli, înțepături sau senzația de arsură în membrele afectate.

Dacă durerea nu trece cu medicamente sau în urma unor proceduri de recuperare, atunci când apare un deficit motor, sau așa-numitul sindrom „coadă de cal”, este necesar să discutați urgent cu un neurochirurg. Sindromul „coadă de cal” include o serie de simptome neuromusculare urogenitale care pot să apară din cauza compresiei sau inflamării mănunchiului de nervi aflat la nivelul coloanei lombare. Pe lângă durerea de spate, acest sindrom se poate manifesta şi prin incontinență sau, dimpotrivă, retenție urinară, dereglarea tranzitului intestinal, slăbiciunea musculară la nivelul picioarelor, reflexe reduse sau chiar absente ale picioarelor. Neurochirurgul poate decide în astfel de cazuri dacă este nevoie sau nu de o operație. (I. M.)