Cantina socială „Nifon Mitropolitul”, o casă a milosteniei
În cadrul Centrului social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, inaugurat în incinta mănăstirii ilfovene Cernica în urmă cu aproape 7 ani, funcționează din luna martie a acestui an Cantina socială „Nifon Mitropolitul”. Deși are o activitate nu foarte îndelungată, cantina hrănește lunar, în medie, peste 200 de persoane - oameni săraci, pelerini nevoiași, la care se adaugă 40 de eleve de la Seminarul teologic liceal ortodox „Sfânta Filofteia” al Mănăstirii Pasărea, care primesc, săptămânal, o masă caldă.
Amenajată în ostrovul Cernicăi, Casa „Nifon Mitropolitul” îndeplinește astăzi un important rol social-caritativ și cultural, după ce, în trecut, era locul în care poposea adesea și se ruga Mitropolitul Țării Românești și Primat al României, Nifon Rusăilă (n. 1789 - d. 1875), președintele Adunării elective a Munteniei, la 24 ianuarie 1859, când s-a realizat Unirea Principatelor Române. Pe lângă activitățile culturale organizate în mansarda clădirii, segmentul filantropic are o largă reprezentare prin înființarea unei cantine sociale, făcută în mare parte din donații, dar și dintr-un împrumut de 333.350 de lei din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Casa «Nifon Mitropolitul», care găzduiește cantina socială, a beneficiat de lucrări de restaurare și reabilitare, între anii 2013 și 2014, cu cheltuiala Centrului social-cultural «Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica» și cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin grija protosinghelului Ioachim Ceaușu, directorul centrului din acea perioadă. Această construcție este un exemplu de înnoire a unui spațiu vechi, amenințat de degradare, care și-a găsit și o utilitate socială, sub formă de ajutor pentru cei săraci”, a spus părintele ieromonah Gheorghe Popa, inspector coordonator al Centrului social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.
Săracii, frații lui Hristos
Potrivit părintelui ieromonah Gheorghe Popa, cantina dispune de un bloc alimentar, utilat cu toată aparatura necesară. Pe lângă cele 100 de locuri mai are o terasă, cu priveliște spre lac, cu alte 50 de locuri. Este un spațiu îngrijit, nou, modern, care aduce împreună oameni nevoiași și oameni înstăriți, mai cu seamă la parastase și pomeniri ale celor adormiți. În buna tradiție a Mănăstirii Cernica, înrădăcinată de pe vremea Sfântului Calinic, nici un om necăjit nu pleacă nemiluit pe poarta acestei vechi vetre monahale și culturale. Călugării de aici poartă în inimile lor modelul Sfântului Calinic, despre care părintele Anastasie, unul din ucenicii săi spunea: „Era atât de milostiv, încât atunci când nu avea ce să dea de milostenie își dădea hainele de pe el și, plângând, mă ruga pe mine nevrednicul să caut bani de unde voi ști ca să aibă să dea la «frații lui Hristos», că așa numea fericitul pe săraci și pe neputincioși”.
La rândul său, părintele ieromonah Gheorghe Popa evocă un moment pilduitor, care îl are în centrul atenției tot pe Sfântul Ierarh Calinic, ocrotitorul așezământului: „Odată, pe când Sfântul Calinic ieșea de la slujbă dintr-o biserică din Craiova, epitropul i-a dat șase galbeni, iar în ograda episcopiei, o femeie cerându-i milostenie, a scos acei galbeni și i-a dat. După trei zile, femeia a venit iar la ușa Sfântului Calinic să ceară milostenie. L-a chemat pe părintele Anastasie, ucenicul său, și i-a poruncit: «Dă milostenie femeii de afară!» «Preasfințite, a răspuns el, această femeie a primit șase galbeni când ne-am întors de la biserică». Atunci sfântul i-a zis: «Dar cuvioșia ta, dacă ai mâncat ieri, astăzi nu mai mănânci? O fi fost și ea datoare la cineva și de aceea mai cere. Du-te și dă-i milostenie!»”
Deși activitatea cantinei sociale este susținută doar de trei angajați - diac. Sorin Mircea Popa, Laura Elena Bertea și Angela Matei - și de câțiva voluntari, părintele Gheorghe Popa are în vedere extinderea misiunii acesteia, prin ajutorarea oamenilor săraci din parohiile aflate în vecinătate, realizarea unor întâlniri între tineri, elevi, studenți și profesori pe diverse teme cultural-religioase, sprijinirea unor copii (cazuri sociale) cu rechizite școlare etc. De asemenea, prin această cantină, 40 de fete de la Seminarul teologic liceal ortodox „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea, comuna Brănești, beneficiază de o masă caldă în fiecare săptămână.
„Utilitățile, curentul electric, apa și căldura de care beneficiază Centrul social-cultural sunt plătite de Mănăstirea Cernica, prin grija părintelui arhimandrit Maxim Bădoiu, starețul nostru”, a adăugat părintele ieromonah Gheorghe Popa.
Un popas social și cultural pentru toate categoriile sociale
Organizat, în septembrie 2008, în clădirile fostului Seminar teologic „Chesarie Păunescu”, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“ este primul centru social-cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor situat în afara Capitalei. Scopul înființării sale urmărește desfășurarea de activități social-caritabile, pastoral-educative și cultural-misionare, precum și a răspunde nevoilor pelerinilor care vin la mănăstire și necesită cazare, consiliere sau îndrumare duhovnicească. De asemenea, este locul în care intelectualii creștini pot contribui la continuarea dialogului între știință și spiritualitate, prin participarea la evenimentele culturale ce se desfășoară aici.
Pe lângă Cantina socială „Nifon Mitropolitul”, centrul mai dispune de două spații de cazare cu o capacitate de 50 de locuri, atent amenajate, și de două săli de conferințe, cu câte 100, respectiv 60 de locuri, prevăzute fiecare cu videoproiector, sistem de sonorizare, aer condiționat, sistem de evacuare a aerului viciat.
În cadrul Centrului social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” s-au desfășurat anul trecut 102 proiecte social-filantropice, de care au beneficiat 5126 persoane, la care s-au adăugat ajutoare oferite ocazional.
Prin milostenie, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, facem cea mai bună investiție, asigurăm darul nostru pentru eternitate, căci numai darurile pe care le oferim lui Dumnezeu și săracilor nu sunt în primejdie de a fi furate sau distruse. Astfel, cei care doresc să sprijine activitatea cantinei sociale și viitoarele proiecte ale centrului social de la Mănăstirea Cernica se pot adresa părintelui ieromonah Gheorghe Popa.