Carnea roşie şi carnea procesată nu sunt sănătoase

Data: 27 Martie 2009

Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, consumul de carne roşie sporeşte rata mortalităţii, iar consumul de carne albă pare să o micşoreze, potrivit unui studiu publicat în revista „Archives of Internal Medicine“, informează AFP. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 500.000 de persoane, timp de doi ani. O cincime dintre bărbaţii şi femeile care au consumat cantităţi mai mari de carne roşie (o cantitate medie de 62,5 grame la mia de calorii absorbite pe zi) prezentau un risc mult mai mare de deces, comparativ cu voluntarii care au consumat cantităţi mai mici (9,8 grame la mia de calorii pe zi). Cercetătorii au constatat aceeaşi tendinţă şi în cazul persoanelor care au consumat cantităţi mari de carne procesată (22,6 grame la mia de calorii pe zi), comparativ cu persoanele care au consumat cantităţi mai mici (1,6 grame la mia de calorii). În urma analizei statisticilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că 11% din totalul deceselor înregistrate în rândul bărbaţilor şi 16% din totalul deceselor din rândul femeilor participante la studiu ar fi putut fi evitate printr-o reducere a consumului de carne roşie şi de carne procesată. Specialiştii au mai multe explicaţii care fac legătura între consumul de carne roşie şi creşterea ratei mortalităţii. Una dintre explicaţii face trimitere la compuşii cancerigeni care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate, în timp ce o alta face referire la cantităţile mari de grăsimi saturate din carnea roşie, care cauzează cancer colo-rectal şi maladii cardiovasculare.