Cazuri în care vizita la medic nu trebuie amânată nici în pandemie
De teama infectării cu noul coronavirus, oamenii tind să amâne vizita la medic, ignorând semnele agravării unor boli cronice sau apariția unor simptome care persistă. Medicii fac apel la pacienți să nu subestimeze gravitatea unor simptome cu care se pot confrunta în această perioadă și care nu au legătură cu noul coronavirus.
Numărul internărilor a scăzut simțitor în ultima perioadă, situație semnalată nu doar în România, ci și în alte țări. Acest lucru nu reflectă o scădere a numărului de bolnavi, ci mai degrabă teama de a merge la spital în timp de pandemie. Consecințele pot fi devastatoare, mai ales în cazul unor patologii cu risc crescut de deces sau de invaliditate. În Italia, frica pacienților față de spital în vreme de pandemie a triplat numărul deceselor prin atac de cord, potrivit unui studiu al Centrului de Cardiologie Monzino din Milano.
Din acest motiv, medicii avertizează că agravarea, apariția și persistența anumitor simptome nu trebuie ignorate, mai ales dacă se pune problema unor intervenții chirurgicale. Dacă nu sunt făcute la momentul optim, aceste intervenții riscă să nu-şi mai atingă scopul.
Infarctul miocardic, de exemplu, are o rată de mortalitate mai mare decât infecțiile cu noul coronavirus, de aceea pacienții ar trebui să acorde atenție și altor simptome care nu sunt respiratorii și pot semnala apariția unei boli cardiovasculare. La fel, este absolut necesar să nu se amâne vizita la medic în cazul herniilor de disc care au produs deja pareze ale membrelor sau în cazul tumorilor maligne cerebrale sau spinale și care, cu trecerea timpului, devin depășite din punct de vedere chirurgical.
În multe cazuri, pacienții ajung la urgență în stadii destul de avansate ale bolii, după ce au încercat să se trateze un timp singuri, pentru a amâna internarea după finalul pandemiei de COVID-19. Fie că este vorba despre o patologie de urgență sau de una tumorală, diagnosticarea în stadii incipiente înseamnă șanse mai mari de rezolvare chirurgicală și, implicit, șanse mai mari de vindecare.
(Ileana Marin)