Ceaiuri și tincturi pentru bolile inimii

Un articol de: Daniela Troia - 15 Martie 2021

Medicina naturistă poate ajuta la tratarea bolilor cardiovasculare, prin tratamente cu infuzii, decocturi, tincturi şi siropuri, folosind plante cu proprietăţi cardiotonice, coronaro-dilatatoare, antitrombolice, antispastice şi sedative, prevenind recidivele şi complicaţiile.

În primul rând sunt folosite speciile vegetale bogate în glicozide cardiotonice, adică acele principii active din plante care pot acţiona cu succes în cazul bolilor de inimă. Cu efecte adjuvante, se recomandă infuzii, decocturi, tincturi, macerat, pulberi, vin, sirop.

Infuzii:

Infuzii din plante medicinale luate separat: angelică, cătuşnică, coada calului, coada racului, cicoare, ienupăr, lumânărică, roiniţă, ruscuţă de primăvară, soc, sulfină, tei, traista ciobanului.  

Infuzie de salvie (Salvia officinalis) cu adaos de cinci picături tinctură de arnică.

Infuzie din flori şi frunze de coada şoricelului (20-30 g la un litru de apă clocotită), din care se consumă câte 3-4 ceşti pe zi.

Decocturi:

Decoct de păpădie (o lingură herba şi rădăcini la 250 ml apă). Se fierbe două minute, se infuzează 10 minute şi se consumă două ceaiuri pe zi, având efecte deosebite în tratarea dereglărilor circulatorii, cu edeme şi cianoze, datorită conţinutului bogat în vitamine (A, B, C, D) şi săruri minerale (Mg, S).

Decoct din patru rădăcini şi tulpini de pătrunjel într-un litru de vin alb şi una-două linguri de oţet, care se fierb 3-5 minute. Se strecoară, se adaugă 300 g miere de albine şi se completează cu vin până la un litru. Se consumă trei linguri pe zi (cu 30 de minute înainte de mesele principale), într-o cură de 3-4 săptămâni.

Macerat:

Macerat la rece din trei linguriţe de fructe zdrobite de măceş, în trei pahare de apă proaspătă. Se lasă la macerat timp de 12 ore, se strecoară prin tifon, se îndulceşte cu miere şi se bea întreaga cantitate pe zi, într-o cură de 6 săptămâni.

Pulberi:

Pulberi ţinute sublingual din frunze de busuioc, herba de năpraznică, rădăcini de obligeană sau fructe de ienupăr. Se ia jumătate de linguriţă, se ţine sub limbă timp de 5 minute, după care se înghite cu apă, înainte de mesele principale.

Sunt indicate şi alte forme de preparare: tincturi, siropuri, vinuri, uleiuri, cu mare eficienţă pentru afecţiunile cardiace.

Tinctură de păducel, preparată din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool 60 de grade, macerată timp de 10 zile, din care se iau câte 20 de picături de trei ori pe zi, între crize.

Tinctură de usturoi în alcool 60 de grade, se lasă la macerat 7 zile, se decantează partea lichidă şi se amestecă în aceste proporţii: 300 ml tinctură de usturoi, 150 g miere de albine, 50 ml tinctură de propolis.

Tinctură din frunze de arborele vieţii (Ginkgo biloba), din care se iau câte 30 de picături în puţină apă la mesele principale. Tinctura poate fi înlocuită cu câte o tabletă de Tanacan, de trei ori pe zi.

Vin şi sirop:

Vin cu usturoi, preparat din 50 g bulbi, care se fierb 10 minute în 200 ml vin alb, se infuzează 30 de minute, se strecoară şi se completează până la un litru. Se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi. Are efecte deosebite în curăţarea arterelor şi capilarelor sangvine.

Sirop din petale proaspete de trandafir (100 g) puse în 500 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se adaugă 5 părţi alcool 60 de grade şi un kilogram de miere de albine. Se iau câte 2-3 linguriţe pe zi.

Este eficientă şi o cură de 2-3 săptămâni cu ulei de lavandă (20-30 de picături în apă, de 2-3 ori pe zi) sau ulei din fructe de cătină albă sau din seminţe de viţă-de-vie cu struguri roşii, din care se iau câte 1-2 linguriţe, cu puţină miere, de trei ori pe zi, la mesele principale.