Ceasuri digitale care măsoară glicemia. Mit sau adevăr?

Data: 11 Iulie 2024

Persoanele diagnosticate cu diabet și care au nevoie să-și monitorizeze permanent glicemia recurg la tradiționalele glucometre. Folosirea acestora presupune însă de fiecare dată o înțepătură în deget, pe care mulți ar dori să o evite, punându-și speranța în cele mai noi tehnologii în domeniu. Cum funcționează aceste dispozitive și cum putem deosebi modelele omologate de cele mai puțin performante ne explică pe contul său de Facebook un specialist în domeniu, dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice.

Medicul atrage atenția că nu există (încă) glucometre neinvazive, care să măsoare glicemia fără obișnuita înțepătură în deget. Chiar dacă sunt promovate sub pretextul unor branduri de prestigiu, „sunt doar escrocherii”, aparatele respective neavând la ora actuală certificarea Agenției americane a produselor alimentare și a medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA), autoritatea în domeniu recunoscută și la nivel internațional. Poate fi vorba despre reclame înșelătoare, pornind de la ceea ce oamenii își doresc. Desigur că toți diabeticii şi-ar dori să nu se mai înțepe pentru măsurarea glicemiei, dar aceasta nu înseamnă şi că aşa-zisele glucometre fără înțepătură chiar există.

În consecință, înainte de a vă achiziționa un dispozitiv pentru măsurarea glicemiei, informați-vă din mai multe surse, inclusiv de pe site-ul FDA și întrebați medicul diabetolog, care este mereu la curent cu ceea ce apare nou în materie de măsurarea glicemiei.

Medicul Adrian Copcea face câteva referiri utile și în ceea ce privește eficiența ceasurilor digitale folosite, mai nou, pentru monitorizarea glicemiei. Nici în cazul acestora nu putem vorbi despre o măsurătoare neinvazivă. Nu este o măsurătoare făcută de ceas, ci de un senzor de glucoză care este montat pe braț și care transmite informațiile către ceas. Practic, măsurătoarea este făcută cu acul de plastic al senzorului, deci este din interiorul corpului, iar ceea ce este măsurat este glucoza interstiţială, adică glucoza dintre celule. Este similară glicemiei, dar nu este acelaşi lucru: glucoza pleacă din sânge (glicemia = glucoza din sânge) şi merge la celule, iar undeva pe traseu este măsurată de acest senzor. Măsurătoarea este un pic întârziată, de obicei în jur de 20 de minute, faţă de glucoza din sânge, care este cea în timp real. 

Mai exact, astfel de ceasuri nu au capacitatea să măsoare ele însele glicemia. Deocamdată, tehnologiile prin care se poate măsura glicemia cu ajutorul unor senzori optici, fără înțepătură, nu sunt omologate. Este vorba de un principiu asemănător ecografiei, în care măsurătorile se fac cu ultrasunete, doar că la ceasurile pentru măsurarea glicemiei, atunci când vor apărea, tehnologia folosită va fi cea optică. De asemenea, NU există pulsoximetre care să măsoare şi glicemia. 

Pe scurt, conchide doctorul Adrian Copcea: 

• Da, există ceasuri care indică glicemia, dar numai cele conectate la un senzor aplicat pe corp arată corect nivelul glicemiei;
• Ceasurile promovate ca având ele însele capacitatea de a măsura glicemia nu sunt de încredere şi sunt nerecomandate;
• Aparatele care seamănă cu pulsoximetrele şi sunt prezentate ca având capacitatea de a măsura glicemia sunt păcăleli. (I. N.)