Cine trăiește curat, într-o bună zi, va face nesilit binele

Data: 08 Martie 2020

De obicei, profesorii, educatorii sau părinții, adică oamenii mari, le predau celor mici tot felul de lucruri. Dar și copiii îi pot învăța la rândul lor pe adulți ceea ce ei au uitat să mai lucreze în viața lor. „Dumnezeu este lumina noastră”, „Religia este o oră pentru suflet”, „Aici am învățat ce înseamnă să fii cu adevărat om și cum să mă bucur de viață, căci viața este cel mai frumos lucru pe care l-am primit până acum.” În Duminica Ortodoxiei ne vorbesc despre credință elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București.

Ora de religie nu e ca toate orele. La religie, simt că putem să fim sinceri unii cu alții. Suntem mai aproape de Dumnezeu ascultând pildele Lui. Ne eliberăm sufletul când spunem ce ne rănește. În orele de religie învăț cum să fiu mai aproape de Dumnezeu, gândindu-mă la lumină sau închizând ochii și stând în pace sufletească. În timpul acestei ore, mă simt în siguranță. La ora de religie am înțeles că ar trebui să-L purtăm în gând mai mult pe Dumnezeu. Să ne rugăm seara, dar și dimineața, să vorbim cu El.
Matei Bedrule, clasa a VI-a „Principesa Mărioara”

Profesorul de religie ne spune să citim Sfânta Scriptură. Acolo le-am întâlnit pe cele două surori ale lui Lazăr cel înviat de Domnul Hristos. De la Marta și Maria am învățat că unii oameni lasă credința deoparte pentru treburile „mai importante”, dar adevărata credință este atunci când lași lucrurile deoparte și asculți cuvântul lui Dumnezeu.
Credința trebuie să fie mai presus de toate. Ora de religie conține multe informații interesante despre credința noastră în Dumnezeu, despre Iisus Hristos și este importantă pentru mine.
Ana Cucoaneș, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

La ora de religie eu am învățat că sufletul este primul lucru pe care trebuie să-l îngrijim. Contează cât de bun ești și cum te comporți. Majoritatea oamenilor sunt interesați de cum arată, dar acestora nu le pasă de cei din jur, uită de Iisus, de Sfântul Duh, de Dumnezeu... De tot ce înseamnă suflet și fapte bune. Pot să spun că pilda care mi-a plăcut cel mai mult din Sfânta Scriptură este Pilda Semănătorului, în care totul este asociat cu oamenii. Eu cred în Dumnezeu și voi crede întotdeauna, iar această oră de religie m-a făcut să devin o persoană mai bună.
Iulia Pătrașcu, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

Ora de religie este una foarte frumoasă și interesantă. Învățăm să fim mai buni, să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, să îi înțelegem pe cei din jur, să avem un suflet curat și roditor. Am învățat că lucrurile frumoase din viață sunt iubirea, dărnicia, credința, bunătatea și rugăciunea, iar cele urâte sunt răutatea, egoismul și tristețea. Eu încerc să cultiv în sufletul meu fapte și gânduri bune. Consider că ora de religie mă va ajuta să îmi îndeplinesc această dorință și să aud cuvântul lui Dumnezeu!
Ana Stanciu, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

La ora noastră de religie am discutat despre când ar trebui să mergem la biserică. Am vorbit și am înțeles multe pilde frumoase. Am învățat că trebuie să căutăm să împlinim mai întâi cuvântul lui Dumnezeu. Abia mai apoi trebuie să ne preocupe grijile,  mâncarea, hainele, electronicele, jucăriile și multe altele. Noi am făcut dezbateri la care am participat cu mare plăcere. Mai citim uneori din Biblie. Suntem la zi cu sărbătorile religioase. În concluzie, ora de religie este foarte interesantă.
Ariana Găloiu, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

La ora de religie nu bâzâie nici musca, pentru că religia înseamnă, între altele, liniște și atenție.
Nectarie Bostan, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

La religie am învățat multe lucruri despre suflet și despre cum să avem grijă de el. Dintr-o pildă cu un înțeles mai greu de găsit, dar tare frumoasă, am aflat de Marta și de Maria. Acolo se povestește că Iisus a intrat într-o casă, ca invitat. Acolo locuiau două surori: Marta și Maria. Cum L-a văzut pe Mântuitorul, Maria s-a dus la picioarele Lui, apoi L-a ascultat cât timp a vorbit. În schimb, Marta era preocupată ca în casă totul să fie perfect și să aducă bucatele pe masă. Deodată, Marta L-a întrebat pe Domnul de ce nu o ajută și Maria. Iisus i-a răspuns: „Marto, Marto, te silești şi de multe te grijești, dar un singur lucru trebuie. Maria, însă, şi-a ales partea cea bună care nu se va lua de la ea”. Eu am înțeles din aceste cuvinte că trebuie să facem mai multe pentru Dumnezeu și să avem timp pentru rugăciune. Pe lângă orele de religie, mai avem și un careu în fiecare săptămână, la care ni se citește Evanghelia de duminica trecută. După aceea, profesorul ne explică acel text. La final, facem rugăciuni pentru cei care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
Sofia Popescu, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

Multe lucruri am învățat la ora de religie. Am să scriu doar câteva. Mulți întreabă când S-a născut Dumnezeu. Dumnezeu nu S-a născut, era dintotdeauna, de la crearea lumii și există până în zilele de azi, oriunde, întotdeauna alături de noi, la bine și la rău. Cu toate că trebuie să ne îngrijim trupul, nu trebuie să uităm de sufletele noastre. E ca și cum ți-ai îngriji curtea, dar casa ba. Am mai învățat că atâtea suflete diferite sunt - câți oameni există pe pământ. Există suflete indiferente, suflete reci, suflete bune... Cred că dacă orele de religie nu s-ar fi ținut, eu multe lucruri aș fi neglijat, credință n-aș fi avut și ar fi fost mare păcat.
Sofia Butuc, clasa a V-a „Principesa Elisabeta”

Pentru mine, ora de religie înseamnă ora în care noi, copiii, putem avea o discuție liberă cu profesorul, în care învățăm despre valori, învățăm cum să le cultivăm în viața de zi cu zi, cum să apreciem atât binele, cât și răul din viața noastră, căci lucrurile rele ne pot ajuta să ne corectăm pe viitor sau să devenim mai puternici. Este o oră unde noi colaborăm, citim pilde din Biblie și ne rugăm. După fiecare oră de religie, eu rămân cu sentimentul schimbării mele în mai bine. Uneori, nu-mi mai pot lua gândul de la Dumnezeu și de la lucrurile minunate care mi se întâmplă. Până acum, la ora de religie am înțeles ce înseamnă să fii cu adevărat om și cum să mă bucur de viață, căci viața este cel mai frumos lucru pe care l-am primit până acum.
Andrei Ștefănescu, clasa a VI-a „Principesa Mărioara”

Religia este o oră pentru suflet. Atunci când eu și colegii mei avem religie, am impresia că Iisus Hristos este în spatele clasei și ne privește. Îmi imaginez - și simt - că îngerii noștri protectori participă cu Iisus la ora noastră de religie. Ora de religie mă ajută foarte mult să mă curăț de tot stresul acumulat în cursul săptămânii pentru că, la oră, noi discutăm despre subiecte foarte profunde, care îți rămân la inimă. Aș vrea să vorbim și despre părerile noastre, căci pe mine m-ar ajuta mult ca în viață să am mai mult curaj să spun ceea ce gândesc, fără să ezit. Consider această materie esențială, mai ales într-o săptămână stresantă cum mai avem din când în când. Ora de religie este pentru mine un mare prilej de a vorbi cu Dumnezeu și cu Maica Domnului, alături de colegii mei.
Georgiana Nicolae, clasa a VI-a „Principesa Mărioara”

Până în acest moment, ora de religie a însemnat pentru mine o pauză pentru cură­țirea sufletului. La ora de religie am înțeles că Dumnezeu este peste tot, că cel mai bine este să asculți cuvântul lui Dumnezeu și că cea mai bună vindecare sufletească este iertarea.
Irina Boroilă, clasa a VI-a „Principesa Mărioara”

Pentru mine, ora de religie este relaxantă, plină de bucurie, de tot felul de cuvinte potrivite. Păstrez în suflet, după această oră, gândul că bunătatea este foarte importantă. E important să nu jignim oamenii, să nu-i judecăm după chip și să ne rugăm în fiecare dimineață, la prânz și seara. Am înțeles până acum la ora de religie cât de mult contează cuvântul lui Dumnezeu, că Acesta vine mai mult la copii decât la adulți. Și că Dumnezeu este lumina noastră. Cred despre domnul de religie că este un bun profesor, care ne îndreaptă comportamentul și ne învață multe lucruri frumoase. Mă bucur că avem un așa profesor! 
Iarina Iacobescu, clasa a VI-a „Principesa Margareta”

Anul acesta, la ora de religie, am învățat că lucrul cel mai important este să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Am aflat că Iisus a venit pe pământ cu scopul de a-i aduce pe oameni mai aproape de Dumnezeu. Datorită orei de religie, acum știu că, dacă vreau să fiu mai aproape de Dumnezeu, trebuie să cred mai mult în El, să fiu mai dedicat și să las deoparte lucrurile materiale în favoarea faptelor bune și a binefacerilor sufletești.
Gabriel Gyorbiro, clasa a VII-a „Principele Nicolae”

Am învățat că, dacă vei trăi în curățenie sufletească, va veni ziua în care vei face nesilit de nimeni fapte bune și iubite de Dumnezeu. Și că e bine să ne exprimăm liber, să spunem ceea ce simțim. Trebuie să respectăm cuvântul dinlăuntrul inimii noastre.
Ilinca Grigoriu, clasa a VII-a „Principele Nicolae”


Material realizat cu sprijinul profesorului de religie Marius Cârciumaru