Cinstirea Icoanei „Prodromiţa” la Paraclisul Catedralei Naţionale

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 12 Iulie 2024

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a sărbătorit vineri, 12 iulie, hramul de vară, „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului «Prodromiţa» de la Muntele Athos”. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej la Altarul de vară al paraclisului de către Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Credincioşi bucureşteni, dar şi din alte părţi ale ţării au participat în ziua hramului și în ajun la sfintele slujbe închinate sărbătorii Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”, săvârșite la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, unde se află o copie fidelă a acestei icoane fă­că­toare de minuni de la Schitul ro­mânesc Prodromu din Muntele Athos.

Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patri­arhal, au făcut parte: părintele arhi­mandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, părintele arhimandrit Pavel Toderiță, starețul Schitului Dragoslavele - Stavropighie Patriarhală, părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal, părintele Codruț-Marian Toader, inspector eparhial, părintele ierodiacon Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, precum și alți preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Prea­sfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre istoricul pictării în chip minunat a Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos, subliniind dragostea cu care este cinstită Maica Domnului în țara noastră și despre ajutorul neîncetat pe care creștinii îl primesc prin rugăciunile și mijlocirea ei. „Biserica Ortodoxă aduce cinstire în fiecare an la data de 12 iulie Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului «Prodromița» de la Sfântul Munte Athos. În țara noastră există mai multe lăcașuri de cult care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului «Prodromița», sau adăpostesc copii ale acestei icoane: la Iași, la Galați, la Cluj-Napoca, la Râmnicu Vâlcea, la Constanța și în alte locuri. Prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost așezat încă de la sfințire, din anul 2011, sub ocrotirea Maicii Domnului «Prodro­mița», când a fost aşezată aici spre închinare o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului - «Prodromiţa» de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Această copie a Icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa» de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfân­tul Munte Athos, atât în ceea ce priveşte pictura, cât şi ferecătura ei, spre deose­bire de alte copii ale acestei icoane. Icoana Maicii Domnului «Prodro­mița» este o icoană făcătoare de minuni «nefăcută de mână omenească», din tezaurul Schitului românesc «Sfântul Ioan Botezătorul» - Prodromu de la Sfântul Munte Athos, supranumit «Grădina Maicii Domnului». Este cea mai importantă icoană a comu­nității româ­nești de la Sfântul Munte Athos, pentru că icoane nefăcute de mână omenească sunt puține în toată lumea ortodoxă.

Așezarea paraclisului sub ocrotirea Maicii Domnului «Prodromița» a fost preferată având în vedere legătura care există între România, numită «Grădina Maicii Domnului», şi evlavia românilor pentru Sfântul Munte Athos, pentru spiritualitatea isihastă, monahală, de tip athonit. Icoana Maicii Domnului «Prodro­mița» este o mărturie a credinței şi a evlaviei poporului român, pentru că icoana s-a pictat în țara noastră, la Iaşi, prin post şi rugăciune, de către un credincios român, Iordache Nicolau, iar chipul Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus s-au pictat singure, în mod minunat. Această icoană este totodată şi o mărturie a prezenței româneşti la Muntele Athos, precum şi o mărturie a deosebitei contribuții româneşti la acest centru de spiritualitate ortodoxă. Nici un alt popor pravoslavnic nu a făcut atâta bine pentru Athos cât au făcut românii, așa cum spunea cu admirație cercetătorul bizantinolog ortodox Porfir Uspenski”, a subliniat Preasfinţia Sa.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a explicat importanța acestei sărbători, cu îndemnul: „Să trăim această sărbătoare ca pe o mare binecuvântare, ca pe o mare bucurie, pentru că Maica Domnului aduce bucurie la toată lumea, după cum auzim în cântările închinate ei. Să ne arătăm recunoș­tința față de Stăpâna noastră, să facem început de fapte bune, să ne rugăm mai mult, pentru că Maica Domnului a iubit rugăciunea, iar Bi­serica noastră are atât de multe și de frumoase rugăciuni închinate Maicii Domnului: acatiste, paraclise sau cântări de laudă. Să o rugăm pe ea să ne fie povățuitoare, ajutătoare și ocrotitoare în călătoria noastră prin această viață”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naţionale.