În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Priveghere în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” la Paraclisul Catedralei Naționale
Pe 12 iulie în Biserica Ortodoxă Română este cinstită Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. Cu această ocazie, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București își sărbătorește unul dintre hramuri, în sfântul lăcaș de rugăciune existând o copie a acestei icoane de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte.
Manifestările liturgice dedicate cinstirii Icoanei „Prodromița” au început la Paraclisul Catedralei Naționale din seara aceasta. Slujba Privegherii a fost săvârșită la altarul de vară de părintele arhimandrit Chiril Lovin, împreună cu un sobor de preoți între care îi amintim pe părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial; părintele protosinghel Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica; părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal; părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal; părintele Marian-Codruț Toader, inspector eparhial; părintele ierodiacon Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal ș.a.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Vecerniei unită cu Litia, părintele protosinghel Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, a vorbit despre importanța pe care Maica Domnului o are în viața creștinului. „Maica Domnului este pentru noi toți cel mai frumos model de urmat, de dăruire lui Dumnezeu. De aceea, la sărbătorile Maicii Domnului se citește pericopa evanghelică în care ni se vorbește despre Maria - chipul viețuirii contemplative, care asculta așa de frumos cuvintele lui Hristos, așezată la picioarele Lui. În Sfânta Fecioară avem în cer o inimă de mamă, inimă care s-a topit pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni”, a spus părintele stareț.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naţionale.