Concurs de suflet al micuţilor cântăreți de pricesne la Iaşi
La Ateneul Naţional din Iaşi s-a desfăşurat de Ziua Internaţională a Copilului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a 13-a ediţie a proiectului naţional „Din suflet de creştin”, un concurs de interpretare a muzicii religioase şi patriotice care a reunit 200 de participanţi. Elevi de gimnaziu şi de liceu împreună au transmis emoţia interpretării unor pricesne şi cântece religioase care au adus mângâiere spectatorilor. „E o bucurie pentru noi că reuşim să transmitem această emoţie unică prin cântec”, ne-a spus Denisa Dinu, 17 ani, „purtătoarea de cuvânt” a Grupului vocal „Cristal” din Bârlad.
Încă de la primele ore ale dimineţii, clădirea Ateneului Naţional din Iaşi s-a transformat sâmbătă, 1 iunie, într-un furnicar al veseliei. Copii de gimnaziu şi elevi de liceu au sosit din toate regiunile istorice ale ţării să sărbătorească copilăria şi bucuria credinţei în împreuna-lucrare a celei de-a 13-a ediții a Concursului Național de Muzică Religioasă și Patriotică „Din suflet de creștin”, organizat anual de Şcoala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu implicarea deosebită a prof. Denisia Elena Mănoiu, inspector şcolar pentru disciplina Religie, a profesorilor de religie şi a preoţilor de parohie.
„Este un concurs unic prin implicarea profesorilor de religie şi a preoţilor din parohii, care nu doar sădesc în sufletul copiilor credinţa şi dragostea faţă de Dumnezeu şi de semeni, ci le descoperă şi cultivă această pasiune pentru cântecul religios şi patriotic. Credinţa este o valoare importantă pe care fiecare dintre noi ar trebui să o avem, să o dezvoltăm în interiorul nostru, însă e necesar să o şi arătăm prin dragostea pe care o purtăm semenilor noştri, prin apropierea de biserică. În cadrul acestei competiţii, copiii au ocazia să facă acest lucru. Totodată, proiectul care înglobează, iată, numeroase cântece emoţionante, de suflet, reprezintă şi o formă de mărturisire a identității naționale, a patriotismului și a respectului față de valorile neamului românesc”, ne-a spus prof. Raluca Mariana Cozma, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași, organizatoarea evenimentului.
Dacă la primele ediţii participau la concurs în special solişti şi grupuri formate în cadrul parohiilor, coordonate de către preoţi, la ultimele două ediţii, competiţia s-a deschis mai mult către şcoli, deoarece acestea trebuie să facă loc şi credinţei, care este unul dintre pilonii educaţiei, dezvoltării armonioase a viitorului adult. „Descoperim astfel potenţialul artistic pe care mulţi copii îl au, îi încurajăm să se exprime pe scenă. Ne-am bucurat împreună de claritatea, emoţia şi dăruirea acestor mici interpreţi, iar cei mai buni au fost, bineînţeles, apreciaţi de către public şi de către juriu, primind premii şi distincţii”, a subliniat prof. Raluca Mariana Cozma.
La ediţia de anul acesta au participat copii de gimnaziu şi de liceu din 15 judeţe ale ţării precum Bihor, Prahova, Hunedoara, din Capitală şi din toate judeţele Moldovei, în total, aproximativ 200 de participanţi, însoţiţi de profesorii sau preoţii îndrumători. Deoarece cântecul religios este greu de interpretat - nu oricine are abilitatea de a aborda o astfel de partitură -, este de apreciat numărul mare de participanţi, care l-au adus mai aproape de Dumnezeu prin calitatea interpretării şi a emoţiei în simţire, creând împreună o comuniune extraordinară. Însă, ca la orice concurs, membrii juriului de specialitate au avut misiunea ingrată de a departaja concurenţii, urmărind calitatea repertoriului ales, tehnica şi expresivitatea interpretării, dar şi ținuta artistică autentică.
„Toată suflarea să laude pe Domnul”
„Am avut privilegiul de a prezida juriul de specialitate al unui concurs de suflet ce urmează cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care ne învaţă ca „toată suflarea să laude pe Domnul”. Un concurs despre trăiri și bucurii revărsate prin cântarea religioasă și patriotică ce ne însoțește și dincolo de zidurile bisericii. Vreau să mulţumesc, în numele juriului, tuturor celor cu drag de muzică, de cântec religios și patriotic, care ne-au oferit astăzi momente unice de trăire spirituală, o frumoasă formă de rugăciune prin cântec: doamnelor şi domnilor profesori îndrumători, preoţilor parohi şi acestor copii talentați. Mulţumiri şi calde felicitări iniţiatoarei acestui proiect de înaltă ţinută artistică, doamnei profesoare Geta Rita Marcu, și doamnei directoare Raluca Mariana Cozma, care descoperă, pun în valoare și duc mai departe patrimoniul nostru cultural și religios”, a transmis preşedintele juriului, Radu Dumitru, redactor și realizator al programului „Pagini de folclor românesc” de la Radio Trinitas și artist liric al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași. Juriul a fost completat de pr. Andrei-Nicuşor Carcea, inspector eparhial pentru învăţământ preuniversitar, Lucian Mihail Moisei, profesor de religie, doctor în teologie, respectiv Diana Mona Vîlceanu, redactor Radio Iași.
Printre concurenţii recompensaţi cu premiul I s-a numărat şi Grupul vocal „Cristal”, format din nouă eleve de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, îndrumate de profesoara de muzică Doina Radu. „Cântăm împreună de aproximativ doi ani, am participat la mai multe concursuri şi festivaluri şi ne bucurăm că am venit şi la Iaşi. Am ales să interpretăm cântece religioase şi populare deoarece vocea noastră se pliază foarte bine pe un astfel de repertoriu, ne evidenţiază vocile şi, mai ales, pentru că încercăm să transmitem nu doar obiceiurile şi tradiţiile noastre, ci şi simţirea românească, sensibilitatea poporului român şi credinţa noastră în Dumnezeu”, ne-a transmis eleva Denisa Dinu (17 ani), „purtătoarea de cuvânt” a Grupului vocal „Cristal”. Prof. Doina Radu coordonează nu doar elevele de liceu din Grupul „Cristal”, ci şi un alt grup, „Zoris”, format din eleve de gimnaziu de la Școala Gimnazială „Ion Murgeanu”-Zorleni, judeţul Vaslui. „Atât cu fetele mai mici, de la Zorleni, cât şi cu fetele mai mari, de la Bârlad, am avut curajul să ne prezentăm cu câte o priceasnă. Am ales astfel pentru că pricesnele au ceva foarte special, sunt atât de duioase, atât de frumoase, transmit iubirea pură faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Se creează un moment cu adevărat înălţător. Mă bucură mult că atât cântăreţii de muzică populară, dar şi preoţii şi măicuţele din mănăstiri au început de câţiva ani să scoată din lada de zestre aceste pricesne de o mare sensibilitate şi trăire duhovnicească. Ţelul meu este să cântăm în biserici, deoarece priceasna, cântecul religios, capătă un alt sens şi se simte într-un fel special atunci când este cântat în biserică”, a adăugat profesoara de muzică.
Repertoriul ales de concurenţii prezenţi la Concursul Național de Muzică Religioasă și Patriotică „Din suflet de creștin” a fost completat, vizual, de frumuseţea costumelor populare cu care participanţii s-au prezentat pe scenă.