Condimentele pot fi folosite în locul insecticidelor convenţionale
Un grup de oameni de ştiinţă anunţă, după decenii de cercetări, că plantele comune şi anumite condimente pot îndeplini funcţia de pesticide naturale, informează BBC
Cercetătorii au studiat proprietăţile rozmarinului, cimbrului, cuişoarelor şi ale mentei şi au descoperit că ele se pot transforma în arme-cheie împotriva insectelor din agricultură. Insecticidele prezentate la reuniunea Societăţii americane pentru chimie din Washington DC sunt, în general, alcătuite din cantităţi mici din două, până la patru plante, diluate în apă. Unele produse comerciale pe bază de condimente, folosite deja de fermieri, s-au dovedit eficiente în protejarea recoltelor organice de căpşuni, spanac şi roşii, ce pot fi afectate de afide şi alţi paraziţi. „Aceste produse extind arsenalul limitat al agricultorilor organici în lupta împotriva paraziţilor. Ele sunt încă doar o mică parte a pieţei de insecticide, dar sunt în creştere şi câştigă teritoriu“, a explicat cercetătorul Murray Isman, de la Universitatea British Columbia, cel care a condus studiul. Spre deosebire de insecticidele convenţionale, cele pe bază de plante nu au nevoie de aprobări suplimentare pentru a putea fi folosite. În plus, este mai puţin probabil ca insectele să devină rezistente la substanţe şi sunt mai sigure pentru fermieri. Dezavantajele constau în faptul că se evaporă mai repede şi se degradează mai uşor în lumina soarelui. Din acest motiv, insecticidele naturale trebuie aplicate mai frecvent şi în concentraţii mai mari. Unele dintre ele îşi fac efectul doar pentru câteva ore, în timp ce substanţele artificiale pot fi eficiente chiar şi câteva luni. Cercetătorii caută metode prin care să prelungească termenul de valabilitate al insecticidelor din condimente.