Congres on-line despre istoria presei

Un articol de: Pr. Nicolae Dascălu - 22 Septembrie 2020

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, s-au desfășurat lucrările celui de-al XIII-lea Congres Internațional de Istoria Presei, organizat de ARIP (Asociația Română de Istorie a Presei) în colaborare cu Universitatea din Pitești. Programat inițial pentru luna aprilie a acestui an, evenimentul a fost amânat și adaptat contextului pandemic, fiind mutat în spațiul virtual.

Concentrat într-o singură zi, cu 8 ore de lucru în plen și pe secțiuni, evenimentul a păstrat structura edițiilor anterioare și a fost moderat de Cătălin Nego­iță, președintele ARIP, Răduț Bîlbîie, vicepre­ședinte ARIP, și Delia Duminică, de la Universitatea din Pitești, gazda congresului din acest an.

După alocuțiunile de deschidere, au fost acordate diplome și premii. Prof. Ioan David de la Timi­șoara a primit Premiul „Sever Cărpinișan” din partea filialei ARIP Dobrogea. Filiala Basarabia a oferit Premiul „Maria Danilov” doamnei Georgeta Adam, iar tână­rul Răzvan Buc­șoiu a primit Premiul „Sergiu I. Nicolaescu” din partea Univer­sității din Pitești. Diploma de onoare ARIP a fost acordată profesorului emerit Lau­rențiu Șoitu de la Iași, care a împlinit anul acesta 75 de ani. Invitatul special al congresului a fost academicianul Răzvan Theodorescu.

Pentru prima oară în cadrul congreselor anuale ARIP tema aleasă a avut ca obiectiv istoria audiovizualului românesc. Deși cu o istorie care nu a ajuns încă la 100 de ani, presa radiofonică și televizuală din România și-a adunat povești, perso­nalități, valori și nuanțe care au prilejuit analize și evaluări deosebit de interesante, prezentate pe scurt în cele trei secțiuni (Radioul românesc, Audiovizualul românesc, Evoluția presei românești) de către cei peste 60 de parti­cipanți. Conexiunile prin Skype au func­ționat aproape perfect, astfel încât dialogurile și schimburile de idei au completat expunerile rezumative.

 La acest congres desfășurat în mediul on-line am prezentat referatul „Ortodoxia radiofonică în audiovizualul românesc de ieri și de azi”. 

Toate lucrările congresului vor fi reunite într-un volum care va vedea lumina tiparului în prima parte a anului viitor. 

La încheierea lucrărilor, Cătălin Negoiță, preșe­dintele ARIP, a prezentat concluziile congresului și a afirmat: „În condițiile în care majoritatea mani­festărilor academice au fost anulate, astăzi am învins pandemia. Cel de-al XIII-lea Congres Inter­național de Istorie a Presei s-a desfășurat on-line, în condiții impecabile. Pentru că noi, cei din Asociația Română de Istorie a Presei, mergem, întotdeauna, mai departe. Nota 10 pentru comunicările prezentate, felicitări organizatorilor, Delia Duminică, de la Universitatea din Pitești, și Răduț Bîlbîie, vicepreșe­dinte ARIP”.

Ediția a XIV-a a Congresului Internațional de Istoria Presei, programată să aibă loc în primăvara anului 2021, va avea drept gazdă Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.