Consumată cu moderaţie, ciocolata scade riscul de boli cardiace
Un studiu medical german, citat de AFP, arată că puţină ciocolată mâncată în fiecare zi, de preferinţă neagră, contribuie la reducerea tensiunii arteriale şi a riscului de boli cardiace. În cadrul studiului, publicat de "European Heart Journal", au fost urmăriţi medical, timp de aproape un deceniu, 19.357 de adulţi, ţinându-se seama de modul lor de viaţă. Cei care mâncau cel mai mult (în medie 7,5 g/zi sau un pătrăţel dintr-o tabletă de 100 g) aveau o presiune a sângelui mai scăzută şi un risc mai mic cu 39% de a suferi un atac cardiac (infarct) sau cerebral. Cercetătorii au mai întrebat o subgrupă de 1.568 de participanţi la studiu ce fel de ciocolată consumă, iar rezultatul a fost că 57% mâncau ciocolată cu lapte, 24%, neagră şi 2%, albă. Efectul benefic asupra presiunii arteriale şi sănătăţii inimii s-ar datora, susţin cercetătorii, flavanolilor din cacao, elemente pe care le are mai ales ciocolata neagră. Totuşi, cu toate aceste efecte benefice, o singură tabletă de 100 g de ciocolată neagră înseamnă cam 500 de calorii.