Consumaţi supă proaspătă, în detrimentul celei la conservă

Data: 23 Noiembrie 2011

Potrivit unui studiu american realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, persoanele care consumă timp de cinci zile consecutiv supă din conservă prezintă în urină un nivel de bisfenol A de 1.200 de ori mai mare decât cel existent în organismul consumatorilor de supă proaspătă. Bisfenolul A este un compus chimic prezent în cantitate mare în produsele din plastic (rolul lui este să facă plasticul incasabil), în pelicula din plastic ce căptuşeşte cutiile metalice de conserve, dozele de băuturi şi unele amalgamuri dentare şi este asociat, alături de alte substanţe, de tipul "perturbatorilor endocrini", cu creşterea numărului de cancere hormono-dependente, mai ales mamar şi la prostată. Rezultatele studiului au arătat că riscul este temporar, fiind îndepărtat după ce bisfenolul a fost eliminat din urină. Cercetătorii nu au putut determina cantitatea de bisfenol A care rămâne mai mult timp în organism după consumul acestor conserve, un studiu mai amplu în acest sens fiind necesar.