Cum deosebim un infarct miocardic de o nevralgie intercostală
Nevralgia intercostală și infarctul miocardic pot avea simptome asemănătoare, mai ales în fazele de debut ale bolii, şi anume dureri în zona coastelor. Invitați la o emisiune cu profil medical, Ștefan Busnatu, medic cardiolog, și Bogdan Goga, fizioterapeut, au explicat cum putem deosebi un infarct miocardic de o nevralgie intercostală.
Simptomele pot fi foarte asemănătoare, dar le putem deosebi dacă suntem atenți la intensitatea lor, la modul de manifestare și la alte simptome care le însoțesc. Este foarte important să facem diferența dintre aceste două afecțiuni, pentru a ști când este nevoie să apelăm la serviciile medicale de urgență în cazul unui infarct miocardic, dar și pentru a evita îngrijorările nefondate dacă durerile apar din cauze care nu necesită asistență medicală de urgență.
Dacă simptomele se dovedesc a fi cele specifice unui infarct miocardic, recomandarea este să sunați imediat la 112. „În multe situații, infarctul miocardic are o evoluție fatală și este important să știm cât mai repede dacă există această problemă, pentru a interveni și a o trata”, a declarat medicul Ștefan Busnatu.
Atât infarctul miocardic, cât și durerile intercostale pot provoca senzația de înțepături în zona pieptului. Dacă durerile apar în urma suprasolicitării fizice a inimii, plămânilor și a mușchilor în general, putem exclude în acest caz riscul vital de infarct miocardic.
Pe de altă parte, nevralgia intercostală este o durere provocată de un nerv care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale, ajunge până în partea din față, la nivelul fiecărei coaste, și poate fi declanșată inclusiv de o durere a mușchilor intercostali. Durerea se poate manifesta într-un punct fix sau poate să iradieze din spate către față, apariția ei depinzând de mișcările pe care le facem.
Deseori, la o durere puternică, mușchii se contractă, iar când se blochează și tragem aer în piept durerea se accentuează. Există însă și posturi ale corpului în care nevralgia intercostală nu este resimțită foarte mult, precizează fizioterapeutul Bogdan Goga.
Durerea în cazul unui infarct miocardic nu dispare la nimic, în schimb, durerea în nevralgia intercostală poate să se accentueze la anumite mișcări și la respirație. În cazul nevralgiei intercostale, poate să apară un punct dureros la nivelul musculaturii intercostale sau la nivelul coloanei vertebrale de unde pleacă rădăcinile nervoase, lucru care se întâmplă și dacă articulațiile dintre vertebre și coaste se irită.
În infarctul miocardic apare migrarea durerii, care se poate dezvolta ca o iradiere, astfel că durerea din torace începe să se resimtă și în alte părți, ca o iradiere în braț, mai frecvent în cazul bărbaților. Alte dureri cauzate de infarctul miocardic pot fi resimțite și la nivelul mandibulei, ca o strângere puternică de gât, dar și dificultăți de respirație. Mai rar, pot să apară parestezii și senzații de furnicături pe traiectul nervului unde iradiază durerea.
În anumite tipuri de infarct, când sunt afectate anumite artere, pot să apară manifestări vegetative, mai frecvente în cazul femeilor, pentru că sunt mai hiperactive din punct de vedere vegetativ. Apar transpirații reci și abundente, de cele mai multe ori, asociate cu stări de greață și chiar cu vărsături, care pot mima în anumite situații o gastrită, dacă durerea este situată mai jos.
Dacă ne oprim din activitate când apare durerea și vedem că lucrurile sunt influențate de respirație, în principiu nu poate fi un infarct, pentru că durerea la inimă este permanentă și nu cedează indiferent de poziția în care stăm. Dacă durata durerii depășește 10-15 minute și nu se diminuează sub nici o formă, este un semnal de alarmă. (I. N.)