Curs de formare pentru preoţii din Protopopiatul Paşcani
Miercuri, 29 aprilie 2015, în Parohia Vâlcica (com. Tătăruşi) din Protopopiatul Paşcani s-a desfăşurat un prim curs de formare în activităţi catehetice pentru preoţi. Activitatea a fost coordonată de pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză, prof. Maria Osoianu, în calitate de metodist pentru disciplina religie, şi pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, responsabil cu cateheza parohială în cadrul protopopiatului.
La iniţiativa Centrului eparhial Iaşi, cu scopul de a veni în sprijinul preoţilor implicaţi în activităţi catehetice într-un mod cât mai activ, trainingul a vizat cele două aspecte ce nu trebuie neglijate în organizarea unei cateheze: cel teoretic şi cel practic. Mai exact, preoţii participanţi au avut posibilitatea să descopere pas cu pas modul de realizare a unei cateheze de impact, pornind de la proiectare şi ajungând până la momentul expunerii în faţa credincioşilor. Având ca reper programa catehetică 2015, preoţii au asistat pentru început la prezentarea catehezei „Ce este parohia?“. Modelul supus analizei a inclus scenariul propriu-zis al catehezei, prezentarea în format Power Point, dar şi câteva materiale auxiliare. Aceată etapă a urmărit în primul rând conştientizarea participanţilor cu privire la importanţa realizării unui plan pentru cateheză şi a subliniat încă o dată faptul că expunerea învăţăturilor religioase nu se poate face improvizând, ci gradual, într-un mod cât mai organizat şi atractiv.
Familiarizarea preoţilor cu metodele active de predare-învăţare-evaluare fost un alt obiectiv al întâlnirii. Prof. Maria Osoianu a prezentat câteva dintre aceste metode pedagogice, pe care le-a adaptat ulterior unor cateheze propuse în programa catehetică, demonstrând celor prezenţi că utilizarea lor în procesul de predare-învăţare uşurează pe de o parte rolul formator al catehetului şi îmbunătăţeşte modul de receptare a informaţiilor în rândul credincioşilor.
Partea practică a trainingului a constat în alcătuirea şi susţinerea unei cateheze demonstrative cu tema „Ce este Biserica?“. În acest scop, preoţii cursanţi au vizionat filmul tematic „Biserica - locaş de închinare“. Împărţiţi în grupe de lucru şi având la dispoziţie o bibliografie adecvată, participanţii au gândit un format interactiv al catehezei, pe care au susţinut-o apoi în plen. Aprecierea pozitivă a activităţii a reconfirmat importanţa lucrului în echipă şi preocuparea în rândul preoţilor pentru împărtăşirea de noi cunoştinţe. Cateheza a îmbinat eficient strategiile didactice tradiţionale cu cele moderne, punând accent pe învăţarea prin colaborare.
Fiind o experienţă nouă pentru majoritatea participanţilor, trainingul s-a bucurat de prezenţa unui număr de unsprezece preoţi din Protopopiatul Paşcani: pr. Dan Turcu (Hândreşti), pr. Sergiu Tudose (Zmeu), pr. Ioan-Sorin Luca (Bursuc), pr. Gheorghiţă Muraru (Pietrişurile), pr. Marius Ştefan (Găneşti), pr. Gheorghe Dănilă (Vâlcica), pr. Ionuţ Muraru (Slobozia), pr. Ionuţ Ailincăi (Humosu), pr. Dumitru Rusu (Giurgeşti), pr. Petru Ursache (Tătăruşi).
Scopul acestei acţiuni cu caracter educaţional este în primul rând de a stabili nevoile preoţilor şi de a-i sprijini în activitatea catehetică din parohie prin oferirea de informaţii, materiale şi aplicaţii practice care să contribuie la calitatea şi impactul procesului de catehizare. Prin aceste cursuri se urmăreşte dezvoltarea personală a preotului catehet, prin dobândirea de informaţii şi abilităţi, care să-i fie utile atât în actul de învăţare a enoriaşilor săi, cât şi în comunicarea mai eficientă cu aceştia.
Cursuri similare se vor desfăşura în perioada următoare în toate protopopiatele din Eparhia Iaşilor. (Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea)