Numeroși credincioși din străvechea Cetate de Scaun munteană au participat joi, 26 decembrie 2024, în istorica și frumoasa catedrală a orașului, la ceremoniile liturgice dedicate aniversării celor 25 de ani de
Mulţimi de credincioşi au prăznuit Crăciunul la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, precum şi slujitorii Catedralei sibiene, informează Mitropolia Ardealului.
Răspunsurile liturgice au date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. Corala sibiană a susţinut în cadrul Sfintei Liturghii un recital de colinde tradiţionale, armonizate pentru cor mixt.
În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre marele praznic al Naşterii Domnului:
„Suntem cu toții chemați, precum magii, să căutăm continuu şi să ne străduim să aflăm Lumina cunoaşterii lui Dumnezeu. Întreaga noastră viaţă este un drum spre Betleem, spre această Casă a Pâinii euharistice. Dumnezeu a venit pe pământ să ne ridice la cer, a sărăcit de bunăvoie ca să ne îmbogăţească pe noi. El a venit la noi ca şi noi să pornim în căutarea Lui, pentru a ne arăta cum în peștera săracă vom găsi bogăția dumnezeirii. În nenumăratele greutăți pe care le avem astăzi, toţi trebuie să înţelegem că doar călătorind spre Hristos, prin lucrarea poruncilor Sale dumnezeieşti vom putea avea Lumina cunoștinței în viețile noastre şi doar aşa vom putea distinge adevărul de minciună, doar aşa vom putea scăpa de înșelarea celui viclean. Ca şi magii, să ne lăsăm povăţuiţi. Să căutăm pe duhovnicul nostru cât mai des, să ne dorim să ne adâncim relaţia cu Dumnezeu prin rugăciune, prin post, prin spovedanie curată şi împărtășire cu vrednicie cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Să participăm cât mai des la Sfânta Liturghie, ştiind că doar Dumnezeu este singura noastră scăpare în toate necazurile ce ne cuprind”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, în faţa Catedralei Mitropolitane, ceata de juni din Gura Râului a colindat preoţii şi credincioşii, iar un grup de copii din Sibiu a interpretat sceneta Naşterii Domnului, un obicei transmis din generaţie în generaţie în această parte a Transilvaniei.