Deshumarea osemintelor părintelui Petroniu Tănase de la Schitul Prodromu
La Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos a fost săvârșită joi, 27 aprilie, rânduiala specială a deshumării osemintelor unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați nevoitori români din Grădina Maicii Domnului, părintele protosinghel Petroniu Tănase, starețul așezământului monahal românesc. La rânduială a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de numeroși părinți și nevoitori athoniți, precum și slujitori și pelerini veniți din România.
La finalul ceremoniei religioase speciale de deshumare, după ce oasele marelui duhovnic român au fost scoase din mormânt, curățate de pământ și așezate cu evlavie la loc de cinste, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de evocare în care a prezentat nevoința părintelui Petroniu Tănase. „El era primul la rugăciune. Astăzi, când au fost scoase osemintele, ne-am gândit cât de ostenite sunt aceste cinstite oseminte, pentru că părintele Petroniu niciodată nu stătea așezat în strană în timpul îndelungatelor slujbe și privegheri. Avea o voce care te chema la rugăciune interioară adâncă, la evlavie. I-a primit pe pelerini în condițiile grele de atunci cu multă dragoste și sunt convins că sunt mii de români care păstrează în casele lor binecuvântări de la părintele Petroniu, care și-a asumat osteneala de a răspunde prin scrisori tuturor celor care i-au trimis pomelnice, tuturor celor care i-au cerut sfaturi, tuturor celor care au jertfit un bănuț pentru bunul mers al lucrurilor de aici. Avea un scris de o frumusețe ireproșabilă, cu o caligrafie pe care a păstrat-o până la adânci bătrâneți”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a subliniat importanța acestui eveniment, explicând că Patriarhia Română l-a propus pe părintele Petroniu Tănase spre canonizare, ca un exemplu luminos pentru toți iubitorii rugăciunii. „Astăzi, când stăm în jurul cinstitului său cap, ne aducem aminte iarăși de Apostolul neamurilor, care a spus: «Luați aminte la mai-marii voștri care v-au vorbit cuvântul lui Dumnezeu. Priviți cu mare luare aminte la modul în care și-au încheiat viața și urmați-le credința». Mesajul pe care în această zi, atât de importantă pentru noi, ni-l transmite părintele Petroniu Prodromitul este de a urma pilda învățătorilor noștri care ne-au fost lumină precum și dânsul a convins generații întregi că este cu adevărat o lumină în sfeșnic pusă să lumineze tuturor. Prin inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca Patriarhia Ecumenică să-l treacă pe părintele Petroniu în rândul sfinților cuvioși, se pune această lumină a vieții lui în sfeșnicul calendarului, al sinaxarului, ca să lumineze tuturor creștinilor care vor participa la slujbele de cinstire pe care Biserica le va rândui”, a spus Preasfinția Sa.
Părintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914. A intrat de tânăr în obștea Mănăstirii Neamț, nevoindu-se apoi la Mănăstirea Antim din București. În anul 1978 a ajuns în Muntele Athos, fiind numit conducător al Schitului Prodromu din 1984 până la începutul anului 2011, când s-a retras din această ascultare din cauza stării de sănătate. S-a mutat la veșnicele lăcașuri la 22 februarie 2011, fiind înmormântat două zile mai târziu.
Atât părintele Petroniu Tănase de la Prodromu, cât și părintele Dionisie Ignat de la Chilia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Colciu, ale cărui oseminte au fost deshumate la 17 noiembrie 2022, au fost propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice.