În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Deshumarea osemintelor ieroschimonahului Dionisie Ignat din Sfântul Munte
La Chilia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Colciu din Sfântul Munte Athos a fost săvârșită joi, 17 noiembrie 2022, rânduiala specială a deshumării osemintelor marelui duhovnic român, părintele Dionisie Ignat. La acest moment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu monahi din obștile mai multor chilii și mănăstiri athonite, precum și pelerini din România care l-au cunoscut sau au auzit despre viața și lucrarea acestui mare duhovnic.
Cinstea de care se bucură ieroschimonahul Dionisie Ignat atât în Muntele Athos, cât și în țara noastră a fost evidențiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, participant la acest eveniment istoric. „Părinții athoniți din neamul românilor sau din alte neamuri îl cinstesc în mod deosebit pe ieroschimonahul Dionisie Ignat, care a viețuit la Chilia «Sfântul Gheorghe»-Colciu din apropierea Mănăstirii Vatoped. (…) În discuțiile pe care le-am avut cu părinții de la Vatoped și cu un părinte gruzin care a alcătuit slujba de scoatere a osemintelor părintelui Dionisie Ignat, am întâlnit cuvinte rostite deja despre sfințenia lui. Astfel, părinții de aici vorbesc despre scoaterea din mormânt a moaștelor părintelui Dionisie. Chipul lui este zugrăvit în icoană, iar Mănăstirea Vatoped, într-o frumoasă galerie a marilor părinți duhovnicești ai veacului al 20-lea, l-a așezat la loc de cinste cu ani în urmă și pe părintele Dionisie Ignat. (…) Până în anul 1990 despre părintele Dionisie Ignat se știa foarte puțin în România. Într-un cerc restrâns, mai ales în cazul părinților de la Sihăstria și al unor cunoscuți îndeaproape, era pomenit numele lui. (…) Părintele Dionisie era printre puținii români care au înfruntat vremurile și anii și s-a nevoit la Muntele Athos. Ceea ce s-a întâmplat cu el a devenit cunoscut în ultimii ani ai vieții. Toți știau că la Colciu rugăciunea își găsise un oștean vrednic. Toți știau de bunăvoința lui, de nevoința și râvna lui”, a declarat ierarhul pentru Radio TRINITAS.
Această rânduială specială de deshumare a avut loc după slujba Vecerniei. „Unul dintre părinții Mănăstirii Vatoped, care a consultat mai multe manuscrise, a alcătuit o slujbă specială pentru deshumarea osemintelor părintelui Dionisie Ignat. Această rânduială a fost săvârșită în ziua de joi, 17 noiembrie, îndată după slujba Vecerniei, care a fost oficiată în chilia Sfântului Gheorghe. Ea cuprinde ectenii, rugăciuni și rânduieli asemenea slujbei Parastasului și totuși diferite. În primul rând, observ troparele Sfântului Gheorghe, care a fost ocrotitorul chiliei unde a trăit mulțime de ani părintele Dionisie Ignat, dar și troparul Sfântului Dionisie Areopagitul. Apoi, mai multe ectenii unde se cer pomenirea, adormirea, ușurarea, odihna și iertarea păcatelor robului lui Dumnezeu Dionisie ieroschimonahul. Rugăciunile de la pomenirile obișnuite sunt înlocuite cu rugăciuni speciale. (…) Ultima ectenie pentru cei adormiți are însă o rugăciune inspirată. Mănăstirea Vatoped a mai avut câțiva părinți duhovnicești pe care i-a propus spre canonizare în ultima perioadă, dar au fost și cazurile unor părinți îmbunătățiți ale căror oseminte nu au fost scoase din mormânt înainte de canonizare, celebru fiind cazul părintelui Paisie Aghioritul”, a spus Preasfinția Sa.
În luna mai s-au împlinit 18 ani de la trecerea la Domnul a ieroschimonahului Dionisie Ignat.
Părinții aghioriți români Dionisie Ignat de la Schitul Colciu și Petroniu Tănase de la Schitul Prodromu au fost propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice.