Din dragoste pentru aproapele

Data: 21 Noiembrie 2013
Există oameni care, după cuvântul Sfintei Scripturi, nu pot dormi dacă nu fac rău. Dar există şi oameni care nu pot dormi dacă nu fac bine. Astăzi o să vă povestesc o întâmplare edificatoare pentru ultima afirmaţie făcută, şi anume aceea că sunt oameni pentru care săvârşirea binelui este o necesitate ontologică.
 
În oraşul Alexandria trăia la sfârşitul secolului al VI-lea patriarhul Ioan. Datorită iubirii lui pentru săraci, i se spunea Cel milostiv. Primul lucru pe care l-a făcut atunci când a urcat pe scaunul patriarhal a fost acela de a face un recensământ al credincioşilor din jurisdicţia sa pentru a lua în evidenţă pe cei extrem de lipsiţi. A numărat în jur de 7.500 de nevoiaşi pe care îi hrănea zilnic. Toate mijloacele lui materiale le cheltuia pentru ajutorul nenorociţilor, rămânând el însuşi în sărăcie cumplită. O haină tocită şi un pat tare cu o pătură zdrenţuită erau toată averea lui.
 
Unul dintre locuitorii renumiţi ai Alexandriei i-a dăruit episcopului o cuvertură care a costat 36 de arginţi şi l-a rugat stăruitor ca, din dragoste pentru el, patriarhul Ioan să folosească el însuşi acel lucru scump. Şi, într-adevăr, ierarhul s-a învelit o noapte cu acea cuvertură, dar gândul că ea costa atât de scump şi că putea ajuta cu acei bani mulţi săraci nu îi dădea pace. I se înfăţişau în minte tot felul de oameni în necaz pe care i-ar fi putut ajuta cu acei bani şi toată noaptea nu a putut închide ochii.
 
Dimineaţa, patriarhul a trimis pe cineva să vândă cuvertura care îl neliniştea atât de mult şi banii luaţi pe ea i-a împărţit săracilor. Donatorul, văzând la târg cuvertura lui, a cumpărat-o pentru a doua oară şi i-a adus-o Sfântului Ioan. Însă sfântul până seara a vândut iarăşi cuvertura şi banii i-a dat sărmanilor nevoiaşi, ca să poată dormi liniştit. În cele din urmă, când donatorul cel sârguincios i-a adus a treia oară cuvertura, Sfântul Ioan i-a spus: „Întotdeauna voi vinde acest lucru care nu-mi este de folos; să vedem cine dintre noi va fi primul care va înceta să-şi împlinească lucrarea sa“. (Augustin Păunoiu, preluare din „Îndreptarul creştinului ortodox“, Editura Egumeniţa, 2008)