Două preparate gustoase cu carne de miel

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 22 Ianuarie 2024

Carnea de miel face parte din categoria cărnii roșii, care oferă un conținut nutritiv bogat în zinc, fosfor, magneziu, cupru, fier, proteine, seleniu, vitaminele din complexul B-B2, B3, B6, B1, B5, B12, și grăsimi mononesaturate. Consumul de carne de miel poate oferi beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său ridicat de nutri­enți și proteine, dar, cu toate acestea, trebuie consumată cu mode­rație. Carnea de miel poate fi gătită în mai multe moduri, fie prăjită, la cuptor, adăugată în diverse mâncăruri cu sos etc.

Rețete

Miel la cuptor cu cartofi, mazăre şi mentă

Ingrediente: 2 kg carne de miel tăiată cuburi, 1 kg cartofi curățați și tăiați cuburi, 500 g mazăre, 2 cepe albe tăiate julien, 1 lingură rozmarin uscat, 2-3 linguri mentă uscată, 5 foi de dafin, 2 căni supă de legume, 4 linguri ulei de măsline, sare și piper după gust. Preparare: Carnea de miel se amestecă cu uleiul de măsline și piper și se pune la rumenit pentru 7-8 minute, rotind bucățile pe toate părțile. Într-o tavă se așază ceapa tocată, care în prealabil a fost călită în două linguri de ulei, cartofii și mazărea, după care, se adaugă carnea de miel rumenită; se condimentează cu sare, rozmarin și mentă; se pun și foile de dafin, apoi se toarnă supa de legume; se acoperă tava și se dă la cuptor pentru două ore. Se verifică la final, iar dacă nu s-a gătit suficient, se mai lasă câteva minute.

Tocăniţă de miel la ceaun

Ingrediente: 2 kg miel, 100 ml ulei, 4 cepe mari, 4-5 cartofi, 4-5 ardei grași roșii, 4 roșii sau 1 cutie roșii în bulion, 1 linguriță boia dulce, cimbru, sare, piper, după gust, 3-4 foi de dafin. Preparare: Se pune uleiul la încins în ceaun, apoi se adaugă carnea care se gătește pentru câteva minute, după care se pun legumele tăiate julien și se lasă să se călească împreună pentru câteva minute; se toarnă apă cât să acopere carnea şi roşiile; se pune capacul și se lasă să fiarbă înăbușit la foc mic. Când carnea este fiartă pe jumătate, se adaugă cartofii tăiați cuburi și condimentele după gust, apoi se continuă gătirea la foc potrivit. La final se pot pune usturoi tocat și pătrunjel verde.