Duminica a 4-a după Rusalii în Mitropolia Banatului

Data: 07 Iulie 2014

În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Paraclisul arhiepiscopal „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cimitirul „Pomenirea“ - Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în filia Brădet, Protopopiatul Reşiţa, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în filia Dolaţ, Protopopiatul Deta.

Credincioşii care participă la sfintele slujbe la Paraclisul arhiepiscopal „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cimitirul „Pomenirea“, municipiul Arad, au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească la Sfânta Liturghie arhierească, din Duminica a 4-a după Rusalii, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, şi de diaconul Caius Cuţaru, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, înconjuraţi de numeroşi credincioşi. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Robii păcatului şi cei ai dreptăţii“, a dezvoltat în legătură cu citirile biblice (Rom. 6; Mt. 8), în sensul slujirii adevărate a Bisericii prin virtuţile cele mai înalte care fac pe credincioşi robi ai lui Dumnezeu, adică salvaţi de sub stăpânirea răutăţii pentru stăruirea în bine spre desăvârşire. Aceştia „de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov“ ca semn al Împărăţiei lui Dumnezeu, într-o comuniune la care sunt chemaţi toţi oamenii, a spus chiriarhul. La momentul rânduit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit în treapta preoţiei pe tânărul Mihai Oprea, pe seama Parohiei Ţipari cu filia Adea, din Protopopiatul Arad, iar la sfârşitul slujbei l-a hirotesit duhovnic. Din soborul slujitor au făcut parte preotul Ioan Pagubă, care slujeşte la această biserică, precum şi diaconii Tiberiu Ardelean şi Caius Cuţaru. În final, în faţa credincioşilor prezenţi în număr mare la Sfânta Liturghie, s-au adus cuvinte de mulţumire şi de urare întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului pentru grija pe care o poartă acestei biserici şi credincioşilor care o frecventează.

Vizite pastorale în filiile Brădet şi Celnic, judeţul Caraş-Severin

În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor filiei Brădet din cadrul Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraşul Anina, Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului“. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din cătunul Brădet, dar şi din oraşul Anina. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Credincioşii de aici sunt foarte ataşaţi de Sfânta Biserică şi de aceea am considerat că toate comunităţile trebuie cercetate de către noi şi în fiecare biserică din episcopia noastră trebuie să săvârşim Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Am venit în această duminică, a vindecării slugii sutaşului roman, ca să vindecăm măcar o parte din suferinţele sufleteşti şi trupeşti ale celor aproape 400 de credincioşi care vieţuiesc, se roagă şi ţin aprinsă candela credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.

În după-amiaza zilei, Preasfinţitul Părinte Lucian a cercetat şi credincioşii din cartierul Celnic din Anina. Cu acest prilej, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr mare de credincioşi, chiriarhul a săvârşit slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, într-un foişor special amenajat, lângă biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“.

Biserica de lemn din cartierul Celnic a fost ridicată între anii 2010 şi 2011, cu sprijinul Primăriei oraşului Anina şi prin contribuţia credincioşilor. Locaşul de cult are iconostasul confecţionat din lemn, pictura fiind executată în ulei de către soţii Matei şi Cornelia Schinteie din Covasna. Clopotele bisericii au fost executate la Baia Mare de către Vasile Fiţigău, pe cheltuiala familiilor Ion şi Dorina Neag, a preotului Alin Munteanu şi a altor donatori.

Slujire arhierească la Dolaţ, judeţul Timiş

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor din Dolaţ, filie a Parohiei Livezile, Protopopiatul Deta. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“. La slujbă au participat credincioşi din localitate, copii şi tineri, care s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul a subliniat învăţăturile din Evanghelia duminicală, în care este relatată vindecarea slugii sutaşului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la finalul slujbei, toţi credincioşii prezenţi au primit din partea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul cărţi de rugăciune. Vizita Preasfinţiei Sale în filia Dolaţ a reprezentat pentru comunitatea ortodoxă de aici un moment istoric, întrucât a fost prima vizită pastorală a unui ierarh în localitate. Filia Dolaţ, aparţinătoare Parohiei Livezile, numără 91 de familii, cu 304 credincioşi şi este păstorită de către părintele Daniel Rusan. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)