Aula Academiei Române a găzduit miercuri, 15 ianuarie, cea de-a 15-a sesiune festivă dedicată Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. În cadrul
Duminica după Botezul Domnului la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit, în Duminica după Botezul Domnului, la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre Evanghelia zilei care s‑a citit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, subliniind că, după Botezul Său, Mântuitorul a auzit că Ioan a fost întemnițat și a plecat în Galileea neamurilor, acolo unde trăiau mai multe popoare de diferite credințe. Astfel, în Galileea neamurilor, Mântuitorul Și‑a început activitatea de propovăduire a Evangheliei, preluând un cuvânt din predica Sfântului Ioan Botezătorul: „Pocăiți‑vă, că s‑a apropiat Împărăția cerurilor!” (Matei 3, 2).
Ierarhul a vorbit despre semnificaţia pocăinţei, cuvânt ce semnifică „metanoia, schimbarea minții, a face ordine acolo unde este dezordine, a face curat acolo unde este murdar, a schimba propria atitudine în bine dacă trăiești în rău (…) Mântuitorul Hristos a spus: «Pocăiți‑vă, că s‑a apropiat Împărăția cerurilor!» Unde vom sta în Împărăția cerurilor? Vom sta la ospățul euharistic, ori participând la Dumnezeiasca Liturghie. Noi participăm încă de pe pământ în Împărăția lui Dumnezeu. În Împărăția lui Dumnezeu ne spune Sfântul Apostol Pavel: «Căci Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt» (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 14, 17)”.
Ierarhul i‑a îndemnat pe credincioși să se spovedească mai des, să se împărtășească cu Sfintele Taine - merindea vieții celei veșnice.
Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.