Foie gras, o delicatesă a gastronomiei franceze

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 21 Feb 2022

Foie gras este un pate realizat din ficat de gâscă sau de rață, fiind un produs emblematic al gastronomiei franceze, servit foarte des şi considerat de către numeroşi gastronomi o delicatesă. Acesta are o consistenţă sănătoasă de vitamine, minerale, grăsimi, calorii, proteine. Chiar dacă este caloric, foie gras conține în cea mai mare parte grăsimi mononesaturate, benefice pentru organism şi care, conform specialiștilor, pot reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, accidentelor cerebrale, a tipurilor de cancer şi, de asemenea, men­țin sănătatea creierului.

Printre alimentele recomandate pentru menţinerea unui colesterol scăzut, se regăseşte și ficatul de gâscă sau de rață. Pentru că este bogat și în acid oleic, foie gras are puternice proprietăți antioxidante, care ajută organismul să lupte împotriva unor tumori aflate la nivelul pielii, al țesutului mamar și chiar a tumorilor aflate pe suprafața colonului. După unii specialiști, ficatul de gâscă este alimentul cel mai bogat în fier.

Rețete

Foie gras de gâscă

Ingrediente: 600 g ficat de gâscă, 1 cană cu lapte, 4 gălbenușuri, 150 g unt, 2-3 foi de dafin, sare, boabe de piper. Preparare: Se curăță bine ficatul să nu rămână urme de fiere şi se pune în lapte pentru 2-3 ore la temperatura camerei. Într-o cratiță, se pune apă la fiert cu puțină sare, câteva boabe de piper și foile de dafin, când începe să clocotească, se adaugă ficatul și se fierbe timp de 10-15 minute, la foc moderat, apoi se dă deoparte și se lasă la răcit în apa în care a fiert. Se scoate ficatul, se împarte în jumătate, prima parte se dă prin blender împreună cu untul, iar cea de a doua jumătate se taie cubulețe mici cu cuțitul, apoi se omogenizează bine cele două părţi, se mai adaugă sare și piper dacă este cazul. Se întinde o folie pe lungime, după care se pune pasta de ficat, care se rulează și apoi se dă la rece.

Foie gras de raţă cu merişoare

Ingrediente: 1,5 kg ficat de rață, 1 lingură sare de mare, ¼ linguriță nucșoară, ½ linguriță piper negru măcinat, 1 lingură cognac, meri­șoa­re, vin roșu, lapte, dulceață de ceapă, pâine prăjită. Preparare: Se dizolvă sarea de mare în lapte, se adaugă ficatul, se acoperă cu lapte și se lasă 1-2 ore la frigider, după care se scoate și se dă 15 minute la temperatura camerei. Se curăță ficatul bine de pieliță, se taie bucăți, se presară cu condimente, sare, cognac, vin și se pune la cuptor, la 100 de grade Celsius, timp de 40 de minute. Se pasează cu furculița, se rulează într-o folie și se dă la rece. Apoi se taie rondele, se montează pe suport de pâine prăjită, cu dulceață de ceapă.