Hernia hiatală, tratată cu medicamente sau chirurgical?

Data: 09 Mai 2024

Se întâmplă uneori, în timp ce mâncăm sau după ce am mâncat, să avem senzația de arsură în capul pieptului sau de reflux gastric, ­simptome care pot fi însoțite de dureri. Dacă lucrul acesta se repetă des, o cauză posibilă este hernia hiatală, afecțiune în care o parte a stomacului ajunge în cavitatea toracică, spun specialiştii. Ei explică că la nivelul diafragmei, mușchiul care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală, există un orificiu (numit hiatus) prin care esofagul trece pentru a se conecta la stomac. Dacă acest orificiu se lăr­geș­te, partea superioară a stomacului se poate deplasa în cavitatea toracică, favorizând astfel refluxul acidului gastric din stomac în esofag.

Lărgirea hiatusului se produce atunci când țesuturile diafragmei sunt slăbite, din cauza vârstei îna­intate, a unor traumatisme și leziuni sau din cauza unei predispoziții genetice. Dacă cineva din familie suferă de hernie hiatală, există probabilitatea ca și alți membri ai familiei să dezvolte această afecțiune. Creș­terea presiunii intra-abdominale, favorizată de obezitate, consti­pația cronică, tusea cronică și de vărsăturile frecvente, dar și în perioada de sarcină, poate fi o altă cauză a herniei hiatale. Există însă și alți factori de risc, cum sunt fumatul, consumul excesiv de alcool și acti­vități care presupun manevrarea frecventă a unor obiecte grele.

Dr. Alexandru Onofrei, medic specialist chirurgie cu supraspecializare în chirurgie oncologică, a explicat la un post de televiziune cu profil medical că tratamentul este mult mai complex decât acela de a lua un pansament gastric, aparent cel mai la îndemână remediu. Dacă episoadele de reflux și arsuri gastrice se repetă, se recomandă o endoscopie digestivă superioară, investigație total neplăcută, dar esenţială pentru diagnosticare. De asemenea, pot fi măsurate diferenţele de presiune dintre esofag şi stomac. Dacă investigația indică diferențe foarte mari între acestea şi presiuni foarte mici pe esofag până pe tot traiectul lui în torace, înseamnă că sfincterul esofagian, care face legătura între esofag și stomac, nu îşi poate îndeplini deloc rolul, caz în care se recomandă mai degrabă intervenția chirurgicală decât tratament medicamentos, susţine medicul. (I. N.)