Hram la biserica ocrotită de Sfântul Antonie cel Mare
Credincioşi din toate cartierele Sibiului s-au rugat Sfântului Antonie cel Mare, în locaşul de cult care poartă hramul acestui monah al pustiei egiptene. Sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare este în ficare an un bun prilej pentru sibieni să înalţe rugăciuni pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală.
Singurul locaş de cult din Sibiu închinat Sfântului Antonie cel Mare, părintele monahismului eremit, a fost în sărbătoare sâmbătă, 17 ianuarie, de ziua hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte vicarul administrativ al eparhiei şi paroh la biserica sibiană, Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, ceilalţi trei slujitori ai locaşului de cult şi alţi preoţi.
Credincioşii au participat în număr mare la sărbătoarea hramului, iar foarte mulţi credincioşi din alte parohii au venit să se bucure alături de enoriaşii parohiilor arondate acestui sfânt locaş şi să primească binecuvântarea arhierească. Mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos la Sfânta Liturghie de la hramul bisericii sibiene.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de Parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, ctitor al acestui locaş de închinare, fiind pomeniţi şi alţi ctitori şi slujitori ai sfântului altar.
Bucuria hramului
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre modelul de vieţuire duhovnicească oferit de Sfântul Antonie cel Mare şi i-a felicitat pe preoţii bisericii pentru activitatea pastorală şi misionară. Aici se oficiază Sfânta Liturghie în fiecare zi, iar roadele rugăciunii neîncetate sunt atât prezenţa numeroasă a cedincioşilor la sfintele slujbe, cât şi viaţa lor duhovnicească deosebită.
IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat în cuvântul de învăţătură şi importanţa hramului unei biserici pentru viaţa duhovnicească a comunităţii de credincioşi.
„De fiecare dată când sărbătorim un ocrotitor şi avem o sărbătoare numită hram, înţelegem că este cea mai importantă zi din punctul de vedere al implicării credincioşilor în lucrarea duhovnicească şi socială a Bisericii în această lume. Nu există biserică fără un ocrotitor, fără o sărbătoare, pentru ca praznicul respectiv să fie un prilej bun de mobilizare pentru credincioşi, pentru evaluarea vieţii spirituale din acea comunitate. Sfântul Antonie cel Mare este important pentru noi nu doar pentru că a primit această cinstire de a fi numit «cel Mare» de întreaga Biserică, pentru a se arăta lucrarea extraordinară împlinită în cei 105 ani de viaţă. A fost un sfânt care şi-a dăruit viaţa lui Dumnezeu încă din pruncie, de când a început să conştientizeze chemarea lui Dumnezeu, prin slujirea numită călugărie. De foarte multe ori, noi înţelegem prea puţin din semnificaţiile acestei lucrări şi îi cinstim uneori pe monahi fără să ne intereseze mai mult în ce constau cele trei voturi pe care unii dintre semeini noştri le iau ca angajament în faţa lui Dumnezeu: sărăcia de bunăvoie, fecioria şi ascultarea necondiţionată. Pretutindeni în biografia Sfântului Antonie cel Mare întâlnim adesea chemarea de a se retrage într-un loc deosebit, în peşteră sau altundeva. Această retragere nu înseamnă o fugă de lume, de responsabilitatea şi de greutăţile vieţii, pentru că monahii iau cu ei povara lumii întregi, pentru ca să se roage pentru întreaga lume“, a spus Părintele Mitropolit.
O biserică simbol
Părintele vicar Ilarie Benchea i-a mulţumit ierarhului pentru participarea şi la hramul din acest an şi pentru sprijinul oferit bisericii de-a lungul timpului. La fiecare început de an, pe 17 ianuarie, hramul Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare“ din Sibiu este sărbătorit prin Sfânta Liturghie arhierească, ceea ce aduce bucurie credincioşilor şi preoţilor.
„Ştim că aţi venit cu dor şi cu bucurie aici, astăzi, pentru a vă întâlni cu aceşti credinioşi care se remarcă întotdeauna prin frumuseţea credinţei lor, prin evlavia lor şi dragostea faţă de cele sfinte. De aceea, v-am primit cu iubire, v-am primit ca pe cel ce vine întru numele Domnului“, a spus părintele Ilarie Benchea.
Din partea preoţilor şi credincioşilor, ierarhul a primit o icoană, cei prezenţi având posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Biserica „Sfântul Antonie cel Mare“ din Sibiu a fost ridicată cu multă jertfă în anii de comunism. Locaşul de rugăciune ridicat într-un cartier mare al Sibiului, unde nu exista la acea vreme nici o biserică, a fost amenajat iniţial într-o casă, care după evenimentele din 1989 a fost extinsă şi transformată într-un adevărat locaş de închinare.
Credincioşii din cartierul Hipodrom sunt foarte legaţi de această biserică ridicată exclusiv cu donaţiile lor. În incintă se află şi un aşezământ social unde au loc diferite activităţi cu tinerii şi bătrânii, iar în acest an închinat misiunii în parohie vor avea loc o serie de manifestări culturale şi sociale.