În tratarea cancerului contează fiecare zi
Pacienții oncologici sunt încurajați să își învingă teama de COVID-19 și să revină la medic pentru a-și continua tratamentul. De asemenea, românii care observă că au anumite simptome ce pot indica apariția unor boli grave sunt sfătuiți să meargă de urgență la medic pentru a primi un diagnostic și a începe cât mai repede tratamentul necesar.
Riscurile amânării tratamentului oncologic sunt mult mai mari decât cele ale infectării cu noul coronavirus, susţin medici din principalele centre oncologice din țară, după experiența lor de mai bine de un an de la declanșarea pandemiei de COVID-19. În cadrul unui eveniment on-line, susținut de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, aceștia au dat asigurări că măsurile de siguranță sanitară sunt strict respectate în spitalele și centrele oncologice.
De la începutul pandemiei de COVID-19, mulți dintre pacienții deja diagnosticați cu boli oncologice au renunțat să mai vină la tratament. De teama unei infectări cu SARS-CoV-2, oamenii neglijează un risc și mai mare, acela ca boala oncologică să progreseze, în lipsa administrării tratamentului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medic de la apariția primelor simptome, pentru că depistarea cancerului în faze incipiente crește șansele de supraviețuire. În stadii avansate, opțiunile sunt limitate. O amânare a tratamentului, fie şi cu o săptămână sau două, poate face diferența între șansa de vindecare și riscul de evoluție a bolii spre metastază.
Diagnosticarea oncologică a scăzut cu 30-40 la sută anul trecut comparativ cu 2019, iar numărul deceselor non-COVID-19 a fost cu peste 10.000 mai mare în luna noiembrie 2020 față de noiembrie 2019. (I. M.)