„Îndrumătorul bisericesc“ pe 2014 al Arhiepiscopiei Sibiului
În fiecare an, urmaşii pe scaunul mitropolitan al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna au îndatorirea de a veghea la păstrarea, transmiterea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural al sfântului şi marelui nostru model de urmat. Din acest patrimoniu cultural face parte integrantă şi publicaţia anuală „Îndrumătorul bisericesc“ de la Sibiu, care, în anul de la Hristos 2014, împlineşte 162 de ani de apariţie neîntreruptă.
Sunt tot atâţia ani de propovăduire scrisă a învăţăturii de credinţă ortodoxă şi a bogăţiei tezaurului liturgic ortodox, de răspândire şi de cunoaştere, în rândul preoţimii şi al credincioşilor de la oraşe şi sate, a unor aspecte importante din viaţa Bisericii noastre.
Acest interval de timp, de peste un secol şi jumătate de apariţie continuă a „Îndrumătorului bisericesc“, oferă publicaţiei noastre valoarea de sursă istorică de documentare, în vederea cunoaşterii şi urmăririi vieţii şi evoluţiei anumitor instituţii spirituale şi culturale şi, în special, a misiunii desfăşurate de Biserică în situaţiile istorice diferite, care, nu de puţine ori, s-au reflectat în paginile sale. „Îndrumătorul bisericesc“ este o sursă documentară importantă pentru oricine doreşte să întocmească un istoric al parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului, urmărind evenimentele şi personalităţile comemorate, cât şi şirului preoţilor parohi sau al celor care s-au ostenit în slujirea cântării bisericeşti.
Bogate informaţii istorice, cu date precise, ne oferă şematismul, nelipsit din paginile „Îndrumătorului bisericesc“, cu întreaga structură bisericească, care vin să dea mărturie despre permanenta activitate misionar-pastorală a preoţilor noştri. Sunt menţionate lăcaşurile de închinare ale parohiilor, cu vechimea lor şi patrimoniul lor pictural, cât şi cu sfinţii lor protectori, ceea ce exprimă una din modalităţile de cinstire a sfinţilor, mai vechi sau mai noi.
Pe lângă cele menţionate mai sus, „Îndrumătorul bisericesc“ de la Sibiu, din acest an, cuprinde o serie de materiale teologice pentru folosul preoţilor şi al credincioşilor noştri. Pentru prima dată, după mulţi ani, am reunit aici contribuţii ale ierarhilor membri ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului şi ale altor ierarhi, născuţi în Ardeal, pentru a exprima răspunderea noastră comună pentru păstrarea, îmbogăţirea şi perpetuarea patrimoniului cultural şagunian.
Tema anului 2014 în Patriarhia Română
Totodată, încercăm să promovăm, spre folosul tuturor, diverse materiale care se încadrează în tema anului 2014 din Patriarhia Română, ca An Omagial al Sfintei Euharistii şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Ca în fiecare an, avem şi materiale care tratează subiecte legate de aniversările şi comemorările ce au loc în anul 2014, semnate de unii dintre cei mai constanţi colaboratori de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, şi nu numai. De asemenea, în acest an am îndemnat pe mai mulţi preoţi să facă cunoscută şi celorlalţi experienţa lor pastoral-misionară, prezentând realizările şi greutăţile pe care le au sau le întâmpină în parohiile lor, în aşa fel încât să poată fi luaţi ca exemplu şi să încercăm să găsim soluţii constructive pentru a preîntâmpina pe viitor întâmplările nedorite.
Mărturisindu-ne încă o dată aprecierea pentru cei care au contribuit la realizarea şi întocmirea numărului din anul 162 de apariţie al Îndrumătorului bisericesc, rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi, realizatori şi cititori, învrednicindu-ne de „tot darul cel bun şi desăvârşit de sus“, spre dobândirea mântuirii. (IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului)