Iodul se administrează doar la recomandarea medicului

Data: 11 Martie 2022

Tabletele cu iodură de potasiu, utilizate în tratarea unor afec­țiuni endocrine sau ca măsură de urgență în situația nedorită a unui incident nuclear, nu trebuie luate preventiv, deoarece pot produce dereglări tiroidiene grave, atrag atenția autoritățile sanitare și medicii specialiști. Medicii recomandă prudenţă în cazuri de guşă nodulară cu hipertiroidism sau fără, afectare cardiacă sau boală autoimună a tiroidei.

Farmaciile au semnalat, în ultima vreme, o tendinţă de achiziţionare de către oameni a pastilelor pe bază de iod, cu intenția de a le lua preventiv, de teama unui eventual incident nuclear pe fondul războiului din Ucraina. Acest lucru este, însă, total nerecomandat de către medici, care explică ce boli pot apărea când în organism există o cantitate prea mare de iod.

Ca orice alt medicament, și aceste tablete au contraindicații și efecte adverse și se administrează doar în anumite condiții. În cazul unui eveniment nefericit, pe fondul războiului din Ucraina care ar degenera într-unul nuclear, autoritățile de sănătate publică din fiecare județ vor distribui în cel mai scurt timp populației pastile de iod, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Compania farmaceutică Antibiotice Iași produce iodură de potasiu în ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, pentru a asigura rezerva necesară în eventualitatea unei situații de urgență. 

Şi totuşi, de ce nu trebuie să luăm pastile cu iodură de potasiu fără recomandare medicului? În primul rând, ele sunt eficiente doar în cazul unor incidente nucleare cu emisii de iod radioactiv, care trebuie confirmat prin măsurători dozimetrice, de către autoritățile cu competențe în securitate nucleară. 

Prin urmare, este greșit să luăm iodură de potasiu dacă nu avem certitudinea expunerii la iod radioactiv și fără recomandare din partea unui specialist. Iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație sau contaminare cu alte substanțe radioactive!

Pastilele cu iodură de potasiu se administrează în doză unică, în primele 2 până la 8 ore de la expunerea la norul radioactiv. Se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu, a explicat într-un interviu pentru Agerpres preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, prof. dr. Cătălina Poiană. Recomandarea medicului este cu atât mai necesară în cazul unui pacient cu guşă nodulară şi afectare cardiacă sau atunci când există guşă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei. În toate aceste situaţii, trebuie evaluată exact starea pacientului, ce patologii asociate are şi care sunt riscurile la care este expus.

Trebuie să ținem cont și de faptul că vulnerabilitatea la iod radioactiv este mai mare în cazul copiilor și al femeilor gravide, categorii pentru care se recomandă administrarea de iodură de potasiu ca măsură de urgență în caz de incident nuclear. Persoanele peste 60 de ani se consideră că nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs incidentul sau dacă doza de expunere este atât de mare încât să distrugă tiroida, or acest lucru se întâmplă doar celor aflați strict la locul unui incident nuclear. 

Prezența iodului în organism, în limitele normale, este necesară pentru producerea hormonilor de către glanda tiroidă. În cazul expunerii la iod radioactiv, pastilele cu iodură de potasiu (iod stabil, neradioactiv) previn acumularea de iod radioactiv în tiroidă. (I. M.)