Lansarea cărţii „Adevărul fără plural”, la Librăria „Mihail Sadoveanu”
"Îndrept aceste gânduri către tine, aproapele meu, fără să-ţi ştiu numele, firea, nici chipul…" Sunt cuvintele cu care ne întâmpină scriitoarea Lidia Popiţa Stoicescu dincolo de coperta cărţii "Adevărul fără plural". Lansarea a avut loc marţi, 22 iunie, la Librăria "Mihail Sadoveanu" din Bucureşti.
La eveniment au participat domnul acad. prof. dr. Gheorghe Vlăduţescu, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul postului de radio TRINITAS, coordonatorul Centrului de Presă "Basilica" al Patriarhiei Române, dl Ciprian Olinici, director de programe - Radio TRINITAS, publicistul Costinon Nicolescu, cercetător, precum şi mulţi invitaţi.
Noul volum semnat de doamna Lidia Popiţa Stoicescu a fost prezentat de academicianul Gheorghe Vlăduţescu, care a remarcat trecerea scriitoarei de la romane istorice la eseuri, subliniind de asemenea în prefaţa cărţii diversitatea realizată de autoare prin eseurile sale: "Fiecare eseu este el însuşi, dar toate sunt ca unul. De aici, şi frumuseţea, şi adevărul fiecăruia. Ca şi ale întregului. Diversitatea creează peisajul, unitatea dă profunzimea".
Ascultarea completează lectura
În continuare, Ciprian Olinici a evidenţiat că volumul este însoţit şi de un CD audiobook în format mp3, arătând care este rolul ascultării în completarea lecturii. De asemenea, în postfaţa cărţii cu titlul "Timpul meditaţiei şi vremea creaţiei", domnul Olinici semnalează că atunci când publici un text "cititorul devine stăpânul-interpret al gândurilor tale, înşirate literal şi literar. Când ai posibilitatea să-ţi susţii meditaţia şi exprimând-o prin voce, transmiţi ceva în plus. Ceva din tine. De aceea am recomandat ca această carte să fie însoţită şi de un CD care să conţină nuclee ideatice din aceste meditaţii. ş…ţ Prin acest CD experimentăm întâlnirea cu autoarea cărţii, cu vocea care susţine şi nuanţează interpretarea. De asemenea, ascultarea unei meditaţii de acest fel este un exerciţiu pentru a realiza că timpul celui care vorbeşte devine timpul celui care ascultă".
Părintele Nicolae Dascălu a felicitat-o pe autoare pentru colaborarea misionar-mediatică în cadrul Radio TRINITAS şi a vorbit despre frumuseţea teologiei ce îmbracă forma literară. "Este o carte în care teologia se îmbină cu literatura, cu poezia şi, în acelaşi timp, o carte scrisă, parcă, pe un fond muzical, o carte care transmite o stare de spirit", a spus pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu. Totodată, a remarcat că "în filele cărţii se văd, de fapt, personalitatea poetului Lidia Popiţa Stoicescu şi marea dragoste faţă de cultura naţională ortodoxă românească. Sunt pagini autentice de iubire declarată poporului român, pagini ce pot fi educative, mai ales pentru tinerele generaţii".
Scrisori, eseuri, meditaţii şi confesiuni
Volumul de aproape 600 de pagini conţine scrisori şi eseuri, meditaţii şi confesiuni, unele publicate în revistele teologice "Telegraful Român" (Mitropolia Ardealului), "Glasul Adevărului" (Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei) şi "Călăuză Ortodoxă" (Arhiepiscopia Dunării de Jos), altele difuzate ca rubrici în cadrul emisiunii "Mapamond creştin" a postului de radio TRINITAS al Patriarhiei Române.
Realizată în condiţii grafice deosebite, noua apariţie ilustrează pe copertă un bob de grâu, despre care autoarea spune că este o imagine "profund teologică, pentru că acel bob de grâu este sămânţa primordială".
În paginile volumului, "răspunsurile - toate, la un loc - au un nume: Iisus Hristos", iar scriitoarea Lidia Popiţa Stoicescu mărturiseşte că această carte "vorbeşte despre Unicul Adevăr, întru Care ne putem mântui".
"Adevărul fără plural" este o mărturisire cu două dimensiuni, una orizontală şi una verticală. "Aşadar, acest volum se vrea a fi, în ansamblu - nădăjduiesc că şi este? - mărturisirea unui suflet, atât către alte suflete, cât mai ales către Cel la care trebuie, de fapt, să ajungă orice mărturisire", spune autoarea în "Cuvânt către aproapele", cu care se deschide volumul.