Lucrare misionară la Biserica Şerban Vodă

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 15 Noiembrie 2018

Credinţă, misiune, trăire a vieţii bisericeşti întru bucurie sunt cuvintele sub care părintele paroh Pompiliu Dinu aşază toată activitatea liturgică şi pastoral-misionară ce se desfăşoară într-un dinamism specific zilelor noastre la Parohia Şerban Vodă din Capitală. Astăzi, de ziua Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, preoţii şi credincioşii de aici îşi cinstesc cum se cuvine cel de-al treilea ocrotitor, prin plecăciune înaintea cinstitelor sale moaşte şi prin deosebite activităţi socio-culturale.

Învăţând din slova cărturărească şi din lucrarea duhovnicească a Cuviosului Paisie de la Neamţ, părintele paroh Pompiliu Dinu împreună cu ceilalţi preoţi slujitori şi cu obştea credincioşilor s-au ostenit cu timp şi fără timp la ridicarea şi împodobirea unei biserici noi, monumentale, ce tronează în mijlocul cartierului şi cheamă la rugăciune şi la viaţă comunitară dinamică pe credincioşii din jurul ei.

Aflat pe strada Petre Ţuţea din sectorul 4 al Capitalei, locaşul de cult al acestei parohii a fost îmbrăţişat tainic începând de aseară, de la ceasul Vecerniei, de mulţi închinători iubitori de sfinţi care au venit pentru a-l cinsti întru miros de bună mireasmă duhovnicească pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, ale cărui sfinte moaşte se află aici cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din anul 2011. Soborul preoţilor şi diaconilor a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, iar apoi i s-a adus imn de laudă Sfântului Paisie, „dascăl iscusit al neadormitei rugăciuni şi părinte al săracilor”. Astăzi de dimineaţă are loc slujba Utreniei şi a Sfintei Liturghii. Sfântul Paisie este unul dintre marii cărturari ai Bisericii. Acest lucru ne obligă pe noi, cei care suntem aşezaţi sub mantia sa ocrotitoare, să învăţăm din sfaturile pe care sfântul nostru drag le dădea ucenicilor. Ne aşezăm smeriţi înaintea sfântului pentru a primi prin mijlocirea lui de la Hristos Domnul darul rugăciunii şi lucrând faptele milei creştine să fim în comuniune de iubire. Cuviosul Paisie de la Neamţ a lăsat în urma sa o operă cărturărească şi duhovnicească impresionantă, iar noi împletim rugăciunea cu diversele activităţi misionar-creştine pentru a fi demni următori ai ocrotitorului nostru”, ne-a spus părintele Pompiliu, parohul Bisericii Şerban Vodă.

În stil brâncovenesc

Construcţia noii biserici, pe locul alteia mai vechi, a durat 16 ani. În tot acest răstimp, Arhiepiscopia Bucureştilor a vegheat cu dragoste şi responsabilitate buna desfăşurare a lucrărilor. După ani de muncă şi de jertfă a tuturor, după ceasuri de nesomn, multă dorinţă şi bună chivernisire, zidirea bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ” a fost încheiată în cele mai bune condiţii. Este o realizare măreaţă în stil brâncovenesc (neoromânesc), proiectată de arhitectul Florea Voicu. Au contribuit, fiecare după puterile sale, credincioşi din parohie şi numeroşi iubitori ai Bisericii lui Hristos din ţară şi străinătate. Greutăţile n-au lipsit, dar orice moment greu şi orice potrivnicie au fost depăşite cu gândul la Dumnezeu, la Maica Sa şi la sfinţii ocrotitori.

Noua biserică are o planimetrie tradiţională specifică Ortodoxiei - cruce înscrisă. Cele cinci turle accentuează impresia de măreţie, frumuseţe şi originalitate arhitecturală, la care se adaugă, ca o salbă de lumină ce ne cheamă să privim către cer, veşmântul pictural deosebit de frumos realizat de artistul Daniel Codrescu. Bogăţia cromatică, caldă şi primitoare, prezintă în totalitatea ei sinaxarul Bisericii Ortodoxe. Vitraliile au fost executate de artistul Vasile Soponariu, bijuteriile în piatră au fost sculptate de meşterul Constantin Marinete, iar podoabele de lemn au fost realizate de Marian Mircea.

Centru social, grădiniţă, camere de oaspeţi

„În jurul locaşului de cult, noi ne-am gândit să dezvoltăm activităţi filantropice pentru că dintru început ne-am dorit ca această parohie să fie misionară prin excelenţă”, ne-a spus părintele paroh.

Lucrările la Centrul social „Aşezămintele Şerban Vodă” au demarat în anul 2010, după nenumărate strădanii pentru obţinerea tuturor documentelor legale, iar acum au ajuns la stadiul acoperişului final. Conţine 9 garsoniere pentru bătrâni, 14 camere pentru oaspeţi, aşezate în mansardă, o grădiniţă cu 90 de locuri, o cantină socială de 150 de locuri, cu bucătărie ce va fi utilată modern, după toate normele în vigoare, şi trei apartamente parohiale pentru preoţii slujitori. Aşezământul se încheie cu turnul-clopotniţă cu clopote frumos armonizate. De activitatea de zi cu zi a centrului se ocupă epitropul Gică Toia.

„Acest proiect l-am început cu multă încredere în Dumnezeu, fără bani, dar cu sprijinul necontenit al credincioşilor noştri. Am avut un acord şi cu Primăria Capitalei, am primit un ajutor, dar nu puteam continua fără ajutorul de zi cu zi al credincioşilor. Sperăm ca anul următor să definitivăm toate lucrările şi acest centru să fie dat în folosinţă. Pentru toate activităţile desfăşurate aici avem în jur de 70 de voluntari care sunt alături de comunitatea noastră zilnic”, ne-a mai spus părintele Pompiliu Dinu.

Activităţi educative

Activităţile catehetice, educative şi mediatice sunt foarte dinamice în cadrul acestei comunităţi. În ultimul an, site-ul parohiei a fost vizitat de aproximativ 200.000 de utilizatori. În fiecare duminică după-amiază, foarte multe personalităţi s-au întâlnit în dialoguri pe diferite teme actuale cu enoriaşii. Frecvenţa la serile culturale este de aproximativ 300 de oameni, biserica fiind aproape plină. Pe lângă acestea, în tinda bisericii au loc meditaţii pentru copiii parohiei care sunt sprijiniţi pentru a trece cu bine examenele naţionale. Toate activităţile sunt prezentate pe site-ul parohiei, în publicaţiile electronice Cuvântul care zideşte (săptămânal) şi Buletinul parohial (lunar).

„Sunt uimit cum profesorii din parohia noastră şi-au aşezat munca şi priceperea la picioarele bisericii, spre un viitor luminos al tinerilor noştri. Muncesc voluntar, cu mult drag, dorind ca aici să existe o comunitate vie, iar tinerii să devină oameni destoinici folositori Bisericii şi ­neamului nostru. Peste toate acestea, Sfânta Liturghie face parte din bucuriile de zi cu zi, aici, la Parohia Şerban Vodă, ne-a mărturisit părintele paroh Pompiliu Dinu.