Mărarul combate depresia și întărește oasele

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 23 Aprilie 2018

Condiment extrem de aromat, originar din estul Mediteranei și folosit în Europa, dar și în India, mărarul este adesea utilizat pentru aromatizarea salatelor, fripturilor, sosurilor, ciorbelor, dar și a dulcețurilor și lichiorurilor. Această mirodenie foarte populară conține numeroși compuși și derivați chimici cunoscuți pentru puterea lor antioxidantă și de prevenire a diverselor afecțiuni.

Este o plantă săracă ce are în compoziție mai multe tipuri de antioxidanți și vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), vitamina A, betacaroten, vitamina C, D, dar și minerale, precum cupru, potasiu, calciu, zinc, mangan, fier și magneziu. De asemenea, conține uleiuri volatile și esențiale, cum ar fi eugenol, limonen, miristicin. Eugenolul extras din mărar era utilizat în scop terapeutic, ca anestezic local și antiseptic, dar ajută și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, în cazul diabeticilor. Printre proprietățile terapeutice ale mărarului enumerăm pe cele antibacterial, de întărire a oaselor, de îmbu­nătățire a digestiei, efectul calmant, inclusiv în cazul sughi­țurilor și durerilor dentare. Mărarul stimulează, totodată, buna funcționare a rinichilor, combate depresia, tratează vânătăile, edemele, ajută la eliminarea kilogramelor în plus. Uleiul din semințe de mărar are proprietăți antispasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactogene, sedative.

Mărarul este des folosit în bucătăria românească nu doar pentru beneficiile pe care le aduce în menținerea sănătății organismului, ci și pentru aroma sa, care dă un gust deosebit preparatelor.

Rețete:

Mâncare de mărar

Ingrediente: 4-5 legături de mărar, 3 cepe potrivite, ulei, sare, piper, o linguriță rasă de făină, 2-3 linguri de smântână.

Mod de preparare: se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, se pune la călit într-o tigaie cu puțin ulei timp de aproximativ 1-2 minute; apoi se adaugă mărarul spălat și tocat mărunt. Într-o tigaie se face un sos alb din puțin ulei, sare și o linguriță rasă de făină, 2-3 linguri de smântână. După ce fierbe sosul, se adaugă în mâncarea de mărar, se potrivește cu sare și piper, după care se poate servi.

Plăcintă cu urdă și mărar

Ingrediente: pentru aluat - 2 ouă, 10 linguri de zahăr, zahăr vanilat, coaja de la o lămâie, 8 linguri ulei, un pic de sare, 10 linguri lapte, 1 praf de copt, făină cât cuprinde; pentru umplutură - 500 g urdă, 100 g zahăr, 5-6 fire de mărar, 2 ouă, un praf de sare.

Mod de preparare: se mixează ouăle cu zahărul, apoi se adaugă uleiul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, laptele, praful de copt și făina, astfel încât să se poată întinde; se lasă aluatul la odihnit, apoi se face umplutura. Se amestecă urda cu zahărul, mărarul tocat mărunt, ouăle, sarea. Aluatul se împarte în două părți egale, se întinde o foaie, se așază într-o tavă pe hârtie de copt, se pune umplutura, apoi se pune cealaltă foaie și se pune la copt la 150 de grade C, timp de 40-45 de minute. Se lasă la rece, apoi se servește pudrată cu zahăr cu aromă de ­vanilie.