Masticul, aromatizant în preparate dulci
Masticul se obține din rășina unui arbore exotic, Pistacia lenticus, care se găsește în mod tradițional în insula greacă Chios, unde se produce de asemenea și uleiul de mastic, o raritate pe piață. Este strămoșul gumei de mestecat, fiind folosit încă din Antichitate pentru împrospătarea respirației. Şi astăzi se găsesc multe produse care au la bază mastic.
Masticul este cunoscut de mii de ani şi pentru proprietățile sale benefice organismului: antibacteriene, antiseptice, antifungice, antiinflamatoare. Ajută la vindecarea gastroenteritei, la prevenirea cariilor, la eliminarea infecțiilor fungice, tratează refluxul gastro-esofagian, tulburările digestive, distruge Helicobacter Pylori, ajută la scăderea colesterolului HDL, la prevenirea cancerului (studiile au arătat că guma de mastic ajută la încetinirea creșterii tumorilor maligne, în special în cancerul pulmonar, digestiv și de prostată), la prevenirea glaucomului.
Masticul, numit și „lacrimi de Chios”, se prepară sub diverse forme, bucăți plate, ulei, lichior, cristale, apă aromată, gumă de mestecat sau pudră de mastic. În bucătăria grecească se folosește ca aromatizant natural la prăjituri, dar mai ales la cozonaci.
Rețete
Chec însiropat cu griş şi mastic
Ingrediente: Pentru sirop: 500 g zahăr, 700 ml apă, 2-3 felii coajă de lămâie, 1 băț de scorțișoară. Pentru chec: 1 linguriță cu vârf praf de mastic, 200 g zahăr, 8 ouă, 1 lingură sirop de vanilie, 250 g unt topit, 200 g griș, 200 g făină, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare, 2 lingurițe praf de copt. Preparare: Se fierb ingredientele pentru sirop circa 5 minute, apoi se lasă la răcit. Într-un bol se mixează untul cu zahărul și un praf de sare, se adaugă ouăle pe rând, apoi se încorporează praful de mastic, coaja de lămâie, vanilia și grișul; se adaugă făina amestecată cu praful de copt, se omogenizează bine și se toarnă compoziția într-o tavă de cuptor căptușită cu hârtie de copt, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute. După ce este gata, se toarnă ușor siropul rece peste checul cald, apoi se lasă la răcit 2-3 ore, după care se poate servi, ca atare sau asezonat cu jeleu, înghețată sau fructe de pădure.
Budincă cu granule de mastic
Ingrediente: 1 l lapte, 2 linguri amidon de porumb, 2 linguri făină de orez, 4 linguri zahăr, 2 linguri granule de mastic, 1 lingură apă de trandafiri, 1 lingură apă de flori de portocal, 3 linguri de nucă măcinată, scorțișoară măcinată, fistic, 1 lingură de unt, un praf de sare. Preparare: Se pun la încălzit 900 ml de lapte cu zahărul și un praf de sare; 100 ml de lapte se amestecă cu făina de orez și amidonul de porumb; când laptele începe să fiarbă, se adaugă acest amestec plus granulele de mastic măcinate, se amestecă continuu la foc mic până s-a îngroșat și a fiert. Se ia de pe foc și se adaugă apa de trandafiri și flori de portocal și se amestecă bine până se omogenizează, apoi se pune în cupe de budincă și se decorează cu nucă, fistic și scorțișoară.