Masticul, aromatizant în preparate dulci

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 24 Octombrie 2022

Masticul se obține din rășina unui arbore exotic, Pistacia lenticus, care se găsește în mod tradițional în insula greacă Chios, unde se produce de asemenea și uleiul de mastic, o raritate pe piață. Este stră­mo­șul gumei de mestecat, fiind fo­losit încă din Antichitate pentru împros­pătarea respirației. Şi astăzi se găsesc multe produse care au la bază mastic.

Masticul este cunoscut de mii de ani şi pentru proprietățile sale be­n­e­fice organismului: antibacteriene, antiseptice, antifungice, antiinfla­matoare. Ajută la vindecarea gastroenteritei, la pre­venirea cariilor, la eliminarea infecțiilor fungice, tratează refluxul gastro-esofagian, tulburările digestive, distruge Helicobacter Pylori, ajută la scăderea colesterolului HDL, la prevenirea cancerului (stu­diile au arătat că guma de mastic ajută la încetinirea creșterii tumorilor maligne, în special în cancerul pul­monar, digestiv și de prostată), la prevenirea glaucomului.

Masticul, numit și „lacrimi de Chios”, se prepară sub diverse for­me, bucăți plate, ulei, lichior, cris­tale, apă aromată, gumă de mestecat sau pudră de mastic. În bucă­tă­­ria grecească se folosește ca aro­ma­tizant natural la prăjituri, dar mai ales la cozonaci.

Rețete

 Chec însiropat cu griş şi mastic

Ingrediente: Pentru sirop: 500 g zahăr, 700 ml apă, 2-3 felii coa­­jă de lămâie, 1 băț de scor­țișoară. Pentru chec: 1 linguriță cu vârf praf de mastic, 200 g zahăr, 8 ouă, 1 lingură sirop de vanilie, 250 g unt topit, 200 g griș, 200 g făină, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare, 2 lingurițe praf de copt. Preparare: Se fierb ingredientele pentru sirop circa 5 minute, apoi se lasă la răcit. Într-un bol se mixează untul cu zahărul și un praf de sare, se adaugă ouăle pe rând, apoi se încorpo­rează praful de mastic, coaja de lămâie, vanilia și grișul; se adaugă făina ames­tecată cu praful de copt, se omo­genizează bine și se toarnă com­poziția într-o tavă de cuptor căp­tușită cu hârtie de copt, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute. După ce este gata, se toarnă ușor siropul rece peste checul cald, apoi se lasă la răcit 2-3 ore, după care se poate servi, ca atare sau asezonat cu jeleu, înghețată sau fructe de pădure.

Budincă cu granule de mastic

Ingrediente: 1 l lapte, 2 linguri amidon de porumb, 2 linguri făină de orez, 4 linguri zahăr, 2 linguri granule de mastic, 1 lingură apă de trandafiri, 1 lingură apă de flori de portocal, 3 linguri de nucă măcinată, scorțișoară măcinată, fistic, 1 lingură de unt, un praf de sare. Preparare: Se pun la încălzit 900 ml de lapte cu zahărul și un praf de sare; 100 ml de lapte se amestecă cu făina de orez și amidonul de porumb; când laptele începe să fiarbă, se adaugă acest amestec plus granulele de mastic măcinate, se amestecă continuu la foc mic până s-a îngroșat și a fiert. Se ia de pe foc și se adaugă apa de trandafiri și flori de portocal și se amestecă bine până se omoge­nizează, apoi se pune în cupe de budincă și se decorează cu nucă, fistic și scorțișoară.